– Europeiske leveringer av Model 3 starter tidlig i februar, sier Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge til DN.

– Hva om jeg reserverer en bil i dag?

– Reserverer du i dag vil du få tilbud om å bestille bilen innen 1. januar, og alle som bestiller i 2018 kan forvente å få bilen levert i løpet av første halvår 2019, sier Sandvold Roland.

Model 3 er en mindre, enklere og rimeligere bil enn dagens to modeller fra Tesla; Model S og Model X. Ifølge produsenten er den designet og bygget for å være verdens første elektriske bil for massemarkedet. Det er mulig Nissan ikke er enig i at deres Leaf ikke er for massemarkedet.

I løpet av de kommende ukene vil Tesla invitere Model 3-reservasjonsholdere i Europa til å bestille de to første, og dyreste variantene av Model 3: Long Range Dual Motor All-Wheel Drive, og toppmodellen Performance. Levering begynner altså i februar og leveringsrekkefølgen er basert på reservasjonsdato, leveringssted og utstyrsvalg.

Long Range-versjonen som har firehjulsdrift får en startpris på 464.020 kroner, mens toppmodellen koster fra 555.320 kroner. Til sammenligning koster billigste versjon av Model S fra 669.820 kroner med minste batteripakke.

WLTP-rekkevidden er også klar, og Long Range-modellen har en oppgitt rekkevidde på 544 kilometer, mens den sprekere Performance-modellen med samme batteri har en rekkevidde på 530 kilometer.

– Hva med de andre modellene?

– Vi begynner med Long Range-varianten, slik vi gjorde i USA. Kunder som ønsker å vente på varianter som ennå ikke er i produksjon, kan selvsagt det, sier Sandvold Roland.

De første modellene leveres med premium interiør og et høyt utstyrsnivå, ifølge Sandvold Roland. Senere kommer modeller med to forskjellige batteripakker som har noe lavere kapasitet. Model 3 kan også leveres uten firehjulsdrift og disse vil få en lavere pris. Tesla har tidligere kunngjort en pris i USA fra 35.000 dollar, eller omkring 300.000 norske kroner, for den billigste modellen.

Her er spesifikasjonene

Model 3 har fem ulike fargevalg, og sort lakk er standard-fargen. Metallic-fargene Midnight Silver og Deep Blue øker prisen med 12.500 kroner, mens Multi Coat Red koster 20.900 kroner og Multi Coat Pearl White koster 16.700 kroner. Sort premiuminteriør er inkludert, mens sort og hvitt premiuminteriør koster 8.400 kroner.

Kundene kan velge mellom 18-tommers Aero-hjul som standard og 19-tommers Sport-hjul som koster 12.500 kroner. 20-tommers Performance-hjul er inkludert i Performance-pakken.

Interiøret av Model 3 er preget av totalt fravær av knapper. Alt styres via skjermen i midtkonsollen.
Interiøret av Model 3 er preget av totalt fravær av knapper. Alt styres via skjermen i midtkonsollen. (Foto: Didrik Linnerud)

Alle Model 3 bygges med Autopilot-maskinvaren. Oppgradert Autopilot-pakke koster 41.800 kroner, og skal gjøre at bilen tilpasser farten etter trafikkforholdene, holder seg innenfor filen, parkerer selv på en parkeringsplass, og kjører inn og ut av trange parkeringsplasser.

– Hva med hengerfeste?

– Vi har ikke noe informasjon å meddele om hengerfeste på dette tidspunktet. Vi kan imidlertid opplyse om at vi har lansert takstativ til Model 3, sier Sandvold Roland.

Model 3 for banekjøring

Tesla hevder Model 3 Performance er den raskeste bilen i sin klasse, og gjør null til 100 km/t på 3,7 sekunder. Det samme batteriet som i Long Range-modellen gir altså en rekkevidde på 530 kilometer målt etter den nye europeiske målemetoden WLTP.

I Performance-modellen øker toppfarten fra 233 km/t til 250 km/t, og utstyr som er spesielt for denne modellen er karbonfiberspoiler, 20’-tommers Performance-hjul, og pedaler i aluminiumslegering, samt røde bremsekalipere og funksjonen Track Mode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her blir den folkelige Tesla Model 3 vist frem for første gang på norsk jord. Én ting vekker bekymring
02:21
Publisert: