Tradisjonelt velger nordmenn å investere i eiendom sør i Frankrike eller Spania,. Men reiser du lengre sydover får du ikke bare mer sol, men mer for pengene. Spesielt nå.

Før 2007 var etterspørselen i Hellas stor som ellers i Middelhavsområdene, men med finanskrisen kom eiendomskrisen, som har rammet Hellas betydelig. Overalt sees halvferdige prosjekter, spesielt i litt avsidesliggende områder med god utsikt og tilgang til strender, i håp om fremtidig popularitet. Den har latt vente på seg.

- Helt frem til 2007 ble det bygget mye på spekulasjon og mange prosjekter ble bygget i usentrale områder, dog med fin utsikt og i et fint område. I mange av disse prosjektene står det mange usolgte boliger som kan påvirke sameienes økonomi og vedlikeholdsbudsjett, sier Agnar Carlsen, daglig og faglig leder i Norsk Megling AS. Han har mange års erf#229 fra salg av eiendommer i Hellas.

Prosjekter i etablerte områder er imidlertid gode investeringsobjekter.

- Har du langsiktighet- fem til ti år - så er det nå muligheter til å gjøre meget gode kjøp i Hellas, sier Carlsen.

Drømmen om Mamma Mia
Det er først og fremst de greske øyer som tiltrekker nordmenn. Kreta er øverst på popularitetstoppen. Øya har lenge mottatt en anselig mengde charterturister, og er stor som et lite land med flyplasser og alle fasiliteter.

De greske øyene i Kykladene byr derimot på myteomspunnet skjønnhet, og vakre landsbyer i hvitkalket mur mot asurblått hav og kritthvite strender. Blant dem utmerket spesielt to øyer seg, tross at den ene ikke har hvite, men sorte vulkanske strender.

- Mykonos og Santorini har beholdt kunstig høye priser, grunnet høy kjendisfaktor og knapphet på tilgjengelige prosjekter, sier Carlsen.

De to øyene er faste stopp på alle cruisebåters liste, og har tiltrukket horder av turister og kjendiser siden 60-tallet. Arkitekturen og solnedgangene er spektakulære, og det vrimler av boutiquehoteller, lekre restauranter, barer og overfylte strender. Begge disse øyene har derfor også et høyere kostnadsnivå, ikke bare på hotellovernatting og eiendomspriser, men på dagligvarer og restauranter, sammenlignet med mindre kjente øyer, som for eksempel Kea.

Bortgjemte perler
Kea tilhører de vestre Kykladene, en øygruppe godt likt og kjent blant grekere, men uoppdaget av mange utlendinger. Det er på slike øyer man kan gjøre eiendomskupp, ifølge Carlsen. Ikke minst fordi de ligger i behagelig avstand til Athen, der det går billige rutefly året rundt, og fergeforbindelsen til fastlandet er god.

- Velg steder som et lett tilgjengelig hele året og som har bevart den greske sjarmen. Kjøp bruktbolig eller boliger som er ferdig oppsatt med alle tillatelser fra de berørte myndigheter. Det er vanskelig å få finansiering via greske banker, men ofte har utbyggere inngått avtaler med lokale banker som kan være med på å finansiere opp til 60-70 prosent av kjøpesummen.

- Kjøper du kontant har du mulighetene til å prute betydelig. Det forventes for øvrig at det blir prutet, til dette trenger mange bistand av profesjonelle aktører. «Cash is still King», avslutter Carlsen.

Tips til dine Hellas-investeringer

- Det er viktig at eiendommen blir sjekket grundig. Bruk en advokat som ikke har noen tilknytning til stedet/byen der eiendommen ligger.

- Betal aldri direkte til en utbygger eller privat selger, men direkte til en advokats klientkonto,

- Hellas er et relativt ungt marked for utenlandske investeringer da det er bare 14 år siden utlendinger fikk lov å kjøpe eiendom i landet. Prisene for en leilighet med to soverom og bra

beliggenhet starter omkring Euro 120.000, rekkehus starter på Euro 150.000, og villaer starter på Euro 250.000.

- Sjekk vind og solforhold. Hus i høyden har ikke bare bedre utsikt, men lavere vedlikeholdskostnader og mindre insektplager enn strandhus.

- Lokale byggeskikker er ofte gjennomtenkte med hensyn til vedlikehold og å holde rommene svale i heten.

- Mange huseiere hyrer en lokalt bosatt vaktmester eller alt-mulig-person som tar vare på huset og gjør forefallende arbeid når de selv ikke bruker huset.

- Nye EU-regler skal sørge for at alle kostnader og løyver er offisielle og lovlige, mot hva som tidligere var tilfelle i Hellas. Det er derimot fortsatt vanlig at mange tjenesteytere, som håndverkere, ønsker kun kontakt betaling, basert på personlig tillit, ikke kontrakter.

Les også: - Ja, det er et kupp

Taper penger på boligkjøp i utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.