I en vestvendt åsside, kalt Naxos sitt svar på Beverly Hills, ligger nybygde hvitkalkede feriehus vakkert til med fantastisk utsikt til asurblått hav og kritthvite strender. Her har sunnmøringene Rune Skår og Irene Fimland funnet sitt paradis.

- Opprinnelig var jeg på jakt etter et sted der jeg kunne oppfylle en drøm om å bygge et helsesenter, sier Skår, som er daglig leder og kiropraktor på Kiropraktorsenteret i Volda AS.

Kona Irene Fimland er operasjonssykepleier og avdelingsleder ved Volda Sykehus. Ingen av dem har noen spesiell tilknytning til Hellas, annet enn at de er glade i sol og varme.

LES FLERE SAKER PÅ DN.NO:

Brukte lokal ekspertise
Sammen med en kamerat dro Skår på bef#229 til både Gran Canaria og Hellas på slutten av nittitallet. Der fant han ved en tilfeldighet en lokal arkitekt og entreprenør fra Naxos på en reiselivsmesse. Skår fikk tillit til mannen, som var ingeniørutdannet i Danmark, og lot ham bygge sitt drømmehus etter å ha funnet den perfekte tomten. I 2004 kunne de ta huset i bruk.

- Det ble et feriehus med 14 sengeplasser, to kjøkken og tre bad for hele storfamilien, sier den blide sunnmøringen, mens han nyter synet av datter og barnebarn som boltrer seg i det turkise havet rett nedenfor huset.

Han er glad han brukte en lokal arkitekt.

 

- Vi fant en fin kombinasjon av vårt behov for en norsk livsstil med rikelige uteplasser, og kykladisk arkitektur som gjør huset svalt, godt integrert i landskapet og med lokale byggematerialer. Det gjør vedlikeholdet lettere, sier Skår.

Han er svært opptatt av arkitektur og storfornøyd med huset som klatrer oppover klippene i tre etasjer, omgitt av rosa bougainvillea.

Uansett hvordan vinden blåser har han et sted å sitte i ly, skygge eller sval bris, og myggen, som kan være plagsom på de frodige slettene, er fraværende.

Krevende å bygge selv
Han innrømmer at det å eie sitt eget hus krever sitt - /her som hjemme i Norge.

- Det er alltid noe som må fikses, enten det er dørmaling som blir slitt av sol, salt og sand, eller betongveien som får sprekker i løpet av vinteren. Vegetasjonen må holdes nede, og det er alltid noe som må fikses, sier han og nikker mot to lokale murere som jobber med innkjørselen.

Kona Irene administrerer utleie via parets nettside, og istemmer at det blir ikke bare ferie på denne måten.

- Noen ganger blir jeg lei av å alltid måtte jobbe med noe, sukker hun, men angrer allikevel ikke.

- Jeg har også stor glede av dette, smiler hun.

 

Millionærutsikt
For fem mål tomt med panoramautsikt knappe 50 meter fra en av de greske øyers mest attraktive strand, har de måttet punge ut med nær fire millioner Nkr. Inkludert byggekostnader og årlige vedlikeholdskostnader, har prosjektet ikke blitt den finansielle suksessen de hadde håpet på. Skår anslår at grovt gjettet ligger byggekostnadene i dag på 20 000 nok/m2. Med utleie i sesongen fra april til oktober, minus tre uker der de selv bruker huset, går det så vidt rundt. Det er nok av interesserte, og for en uke får de mellom 1200 og 2600 euro per uke avhengig av sesong.

- Hadde jeg skullet anskaffe et hus i dag, hadde jeg kjøpt det ferdig, innrømmer han.

Som langsiktig investeringsobjekt er han derimot mer optimistisk.

Fremtidig potensial
Naxos er en rolig øy som byr på mange varierte aktiviteter, spesielt for sportsglade nordmenn som vil unngå masseturismens støy og mas. Her er det rikelige muligheter for sykling, jogging, fjellturer og alt av vannsport. Øya har en liten flyplass med daglige flyvinger til Athen, og god fergeforbindelse til både Pireus og nærliggende øyer. Den grønne øya er Kykladenes største, og er selvforsynt med jordbruksvarer, som gjør levekostnadene lave. Reiseveien er derimot lang, og sammen med språkbarrierer gjør det de greske øyene billigere enn tilsvarende tomter og hus langs rivieraen eller Spania.

- Det er umulig for folk med vår inntekt å få noe i nærheten av dette i andre Middelhavsland. Selv her på Naxos er det knapt mulig å oppdrive en tilsvarende tomt i dag, og jeg håper det vil vise seg i fremtidig verdistigning, sier Skår, som forøvrig har finansiert boligen med lån delt mellom en lokal gresk bank og Nordea i Volda.

På tomten har han også bygget et lite hus på 80 m2 med kjøkken, to bad og to soverom. Utsikten er upåklagelig, også her. Ved siden av utleie har han håp om å få solgt huset, som ligger ute for salg til 240 000 euro.

- Ja, det er et kupp, med tanke på hva du får for tilsvarende sum andre steder, avslutter Skår.

Les også: Mulig å gjøre et Hellas-kupp

Taper penger på boligkjøp i utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.