Jay-Z kjøper det norsk-svenske strømmeselskapet Wimp. Project Panther Bidco, som eies av Jay-Z, har lagt inn et bud på 464 millioner svenke kroner for selskapet Aspiro – hvis hovedvirksomhet er Wimp. 

Aspiros uavhengige budkomité har anbefalt sine eiere å godta budet.

Schibsted har siden 2012 eid 74,3 prosent av aksjene i Streaming Media AS, som igjen eier 75,9 prosent av aksjene i Aspiro, og har allerede godtatt budet på sine aksjer.

De andre to eierne i Streaming Media AS er Platekompaniet og investeringsselskapet Verdane Capital VIII.

De resterende eierne i Aspiro (se faktaboks) må mellom 19. februar og 11. mars bestemme seg for om de vil selge til Jay-Z.

Wimps kommersielle sjef Peter Tonstad.
Wimps kommersielle sjef Peter Tonstad. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
– Schibsted mener det er stort potensial for ytterligere vekst for selskapet. Aspiro trenger betydelig kapital for å ekspandere og en sterk og dedikert eier for å kunne konkurrere i det globale markedet for musikkstreaming, sier konserndirektør for økonomi og finans Trond Berger  i Schibsted i en pressemelding.

God for en halv milliard dollar

Shawn Carter (45), er bedre kjent under artistnavnet Jay-Z, har siden 90-tallet vært en av verdens mest kjente rappere og har solgt mer enn 100 millioner plater. Ifølge Forbes er han god for en halv milliard dollar.

Vil vinne USA

DN skrev i november om hvordan Wimp og Aspiro er på vei inn på det amerikanske markedet.

Aspiro er i gang med å lansere Tidal Hifi, sin amerikanske tjeneste, som vil ta 20 dollar i måneden for sitt abonnement, langt dyrere enn konkurrentene. Planen er å kjempe om markedet av hi-fi-entuasiaster, som vil ha den beste strømmekvaliteten.

– Vi vil at Tidal skal virke eksklusivt. Det skal både se og høres bra ut. Vi skal skille oss ut, sa kommersiell direktør Peter Tonstad til DN i november.

Da var Tronstad i New York på vei til Los Angeles for å lansere sin hi-fi-løsning for det amerikanske markedet.

Utfordrer Dr Dre?

Også Apple er på vei inn i strømmemarkedet for fullt med sin tjeneste Beats. Der spiller en annen av hip-hopens konger en sentral rolle.

Apple kjøpte i mai ifjor Beats Electronics for tre milliarder dollar (nesten 20 milliarder kroner med daværende kurs). Eierene? Dr. Dre og Jimmy Iovine.

Mens Jay-Z er den tredje rikeste hip-hoperen i verden, ble Andre «Dr Dre» Young den rikeste hip-hoperen i verden etter Apples oppkjøp. Til sammen skal han være god for 780 millioner dollar.

Beats er mest kjent for hodetelefonene Beats, men driver i tillegg med strømming av musikk under navnet Beats Music.

Trigget av Tidal

Styremedlem Fredrik Bjørland i Aspiro bekrefter at det var Aspiros hi-fi-produkt Tidal som trigget interessen fra Jay-Z og Project Panther Bidco.

– De har signalisert at de skal legge betydelig med ressurser i dette, utvikle teknologien og bruke nettverket sitt til å ta det videre, sier Bjørland.

Etter at Aspiro ifjor sommer gikk gjennom en emisjon, ønsker flere av hovedaksjonærene ytterligere finansiering av selskapet. Siden i høst har man derfor jobbet med flere strategier for veien videre, ifølge Bjørland.

I desember tok så Project Panther Bidco kontakt, og de to partene undertegnet før jul en intensjonsavtale.

Hovedkonkurrenten til Aspiro og Wimp/Tidal på hi-fi-strømming, Beats, har Apple i ryggen. Gir dette Aspiro muskler til å utvjene kampen?

– Det er i alle fall klart at hovedkonkurrenten har vært betydelig sterkere finansiert enn hva Aspiro har vært. Det er også noe av grunnen til at man har anbefalet å akseptere budet, sier Bjørland som har sittet i budkomiteen.

Stor oppkjøpspremie.

Budet til Jay-Z og Project Panther Bidco ligger godt over markedspris.

Aspiro-aksjen endte igår på 0,66 svenske kroner per aksje. Budet er på 1,05 kroner på aksje og Aspiro-aksjen skjøt dermed opp med 57,6 prosent i dag morges.

Norskutviklet

Wimp er utviklet i Norge og eierskapet lå i starten oss den norske utgaven av Aspiro, Aspiro AS, og Platekompianiet. Schibsted kom inn på eiersiden i 2012, til dels til protester fra de mindre aksjonærene.

Aspiro er børsnotert i Sverige, og DN skrev i fjor sommer om hvordan den svenske investeringsviljen har vært langt bedre enn den norske.

Les også på DN.no nå: Den ultimate skuffelsen
  Plomberer TV-en for å slippe lisensen
 
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.