Musikernes fellesorganisasjon (MFO) har anmeldt Tidal for bedrageri, melder organisasjonen på sine nettsider onsdag kveld.

Organisasjonen er Norges største fagforbund for utøvende musikere og representerer 8600 medlemmer.

– Det er helt nødvendig at vi får avklart denne situasjonen. Slik saken er fremstilt i Dagens Næringsliv er det sterk sannsynlighet for at det har foregått noe ulovlig. Nå må dette undersøkes av en tredjepart slik at vi får klarhet i om det virkelig er slik at noen har manipulert strømmetallene, og at noen har fått en uberettiget andel av inntektene, sier forbundsleder Hans Ole Rian.

Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken

Fire anmeldelser til Økokrim

DN avslørte i en dokumentar publisert 9. mai at Beyoncés og Kanye Wests lyttertall er manipulert på strømmetjenesten Tidal. Til sammen er det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger. Det har gitt de to superstjernene og deres plateselskaper utbetalinger på bekostning av andre artister.

Totalt har Økokrim nå mottatt fire anmeldelser mot Tidal i etterkant av DNs dokumentar om manipulerte avspillingsdata. Rettighetsorganisasjonen Tono var først ute og anmeldte Tidal til Økokrim. Senere kom ytterligere to anmeldelser, fra artistorganisasjonen Gramart og plateselskapsforeningen Fono. ​

– Hvis Tidal har manipulert avspillinger og forfalsket lyttertall har dette konsekvenser for våre medlemmer. Det viktigste for oss er å beskytte deres interesse. Vi krever derfor at det tas ut påtale mot Tidal dersom etterforskningen avdekker straffbare forhold, uttaler Rian.

Tidal benekter manipulasjon

I en pressemelding 18. mai gikk administrerende direktør Richard Sanders i Tidal ut og kalte DNs historie uriktig. Han varslet samtidig at Tidal undersøkte det selskapet mener er et «potensielt datainnbrudd».

– Selv om vi vanligvis ikke kommenterer historier vi mener er uriktige, føler vi at det er viktig å sørge for at våre artister, ansatte og abonnenter vet at vi ikke tar lett på sikkerheten og integritet av dataene, og vi kommer ikke til å svikte vår forpliktelse til dem, skrev Sanders.

Han la også til at selskapet hadde engasjert et sikkerhetsfirma for å finne en eventuell lekkasje.

– Da vi fikk vite om et potensielt datainnbrudd, begynte vi umiddelbart og pågående å gå opp flere veier for å avdekke hva som skjedde, skrev han.

– Rimelig sjokkerte

Fagforeningen har fått flere reaksjoner fra sine medlemmer etter DNs dokumentar.

– Vi har hørt fra flere at de er rimelig sjokkerte. Noen har trukket sin musikk eller vurderer å trekke musikken sin ut av Tidal, sier Rian.

– Dette handler om tillit til hele systemet. Slik det er nå er det vanskelig å vite hvordan pengene fordeles. Det burde vi fått et mye bedre innsyn i, sier han, og legger til:

– Jeg blir mistenksom når svaret fra Tidal er at de ikke vil komme til bunns i saken, men å finne lekkasjer. Prioriteringen deres bør være å gjenopprette tilliten, både mot brukere, musikere og komponister.(Vilkår)

Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: