Markedskomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har besluttet å trappe ned de månedlige støttekjøpene fra 85 milliarder dollar til 75 milliarder dollar. Nedtrappingen starter fra januar, opplyser sentralbanken.

Komiteen, som er det styrende organet for pengepolitikken i USA, avsluttet onsdag sitt to dager lange rentemøte.

Dermed gikk det slik en del analytikere og markedsaktører hadde trodd på forhånd.

Fed peker i sin uttalelse på at den økonomiske aktiviteten har økt i et moderat tempo. Arbeidsmarkedet viser tegn til bedring og ledighetsraten har falt, selv om den må videre ned. Forbruket har tatt seg opp. Fed forventer at den økonomiske veksten vil fortsette i 2014 og at ledigheten vil gå videre ned. Komiteen mener derfor at den amerikanske økonomien vil klare seg med en redusert stimulipakke fra sentralbanken.

Den eneste bekymringen ser de i boligmarkedet, som ikke har gått like bra som ventet de siste månedene.

Les hele uttalelsen til Fed her (ekstern lenke)

Sentralbanken uttaler videre at renten vil gå opp svært langsomt, og at den første renteøkningen neppe vil skje før i 2015.
- I tråd med planen
Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, sier til DN.no etter Fed-beslutningen at han ikke er overrasket over at Federal Reserve starter nedtrappingen nå på nyåret.

- Jeg regnet med at dette ville skje, for det er helt i tråd med hva Fed har sagt tidligere. Forkl#229en er enkel: Det går bedre i amerikansk økonomi, sier han.

Han ser imidlertid noen overraskelser:

- Ledighetsraten er nå nede på 7 prosent og Fed har tidligere sagt at de skulle holde styringsrenten på dagens ekstremt lave nivå helt frem til arbeidsledigheten var nede i 6,5 prosent. Dette har de nå gått bort fra. De sier at renten vil forbli på dette lave nivået også etter at ledigheten har nådd 6,5 prosent. Det er en ny opplysning. En annen interessant ting er at nedtrappingen er mild, men den kunne vært enda mildere: Jeg ville trodd at de tok alle de 10 milliardene på statsobligasjoner, men de har i stedet fordelt det med 5 milliarder dollar på statsobligasjoner og 5 milliarder dollar på boligobligasjoner, sier Shakeb Syed.

Han sier at nivået på nedtrappingen er i tråd med det han hadde trodd på forhånd.

Trodde på nedtrapping
Helt siden forsommeren i år blinket svært mange markedsaktører først ut september-møtet som en fornuftig anledning for sentralbanken å starte nedtrappingen. Men det skjedde ikke. Siden den tredje runden med kvantitative lettelser startet i september ifjor har sentralbanken hver måned brukt 40 milliarder dollar på å kjøpe boliglånsobligasjoner i markedet. I desember ble støttekjøpene trappet ytterligere opp med månedlige kjøp av statsobligasjoner for 45 milliarder dollar.

Etter rentemøtet i juni i år skisserte sentralbanksjef Ben Bernanke en plan for nedtrappingen av de månedlige kjøpene, som samlet altså er på 85 milliarder dollar. Han knyttet nedtrappingen tett opp til utviklingen i arbeidsledigheten: Kjøpene skal være helt avsluttet innen arbeidsledigheten har falt til 7,0 prosent.

Arbeidsledigheten i USA er på vei nedover, og i både oktober og november ble det skapt over 200.000 nye jobber.

Sterkere vekst enn ventet
Veksten i amerikansk økonomi har vært sterkere enn ventet og budsjettenighet åpnet for nedtrapping. Nå skjedde det altså.

I flere dager har markedene ventet på dagens avgjørelse.

Hver måned har stimuliprogrammet pumpet 85 milliarder dollar inn i det økonomiske maskineriet, og det var åpent hva som skulle skje i kveld:

- For markedet og økonomien er det likegyldig om nedtrappingen starter nå eller om tre måneder, sa sjeføkonom Harald Magnussen Andreassen i Swedbank First Securities til TDN Finans tidligere i dag, før Fed tok avgjørelsen.

- Det er ting som trekker i retning av at de kan vente, blant annet den lave inflasjonen. Samtidig har nyhetene vært så positive at de har god dekning for å gjøre det nå, sa seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Les også: - I dag venter alle på Fed (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.