Det norske aksjemarkedet spretter opp onsdag anført av blant andre oljeselskapet DNO International.

Markedets øyne er imidlertid rettet mot kveldens rentemøte i Den amerikanske sentralbanken, og nye signaler for når sentralbanksjef Ben Bernanke vil bremse stimuliprogrammet som hver måned pumper 85 milliarder dollar inn i det økonomiske maskineriet.

Krone eller mynt
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener flertallet av analytikere og markedsaktører synes å vente et nedtrappingsvedtak i januar eller i mars, og ikke i dag. Meglerhuset anslår sjansen for at det kommer i dag til 50/50.

Steinar Juel, Nordea Markets.
Steinar Juel, Nordea Markets. (Foto: Gunnar Bløndal)

«I dag venter alle på Fed», skriver Juel.

Lange renter stiger
Bernanke har tidligere signalisert en reduksjon av tilbakekjøpsprogrammet av stats-og boligobligasjoner, og mange ventet at det ville skje allerede i september. Sentralbanken valgte likevel å vente, under tvil, påpeker Nordea.

«Årsaken var sammensatt. Lange renter hadde steget mye. Det var en uavklart budsjettsituasjon i Washington og veksten i økonomien viste noen svakhetstegn. Etter en viss reaksjon ned, har lange renter kommet opp igjen, men rentekurven har en «riktigere» form enn tilfellet var i sommer», skriver sjeføkonomen.

Nordea mener også at budsjettkompromisset i forrige uke betyr at det sannsynligvis ikke blir noen dramatikk når det blir behov for å heve gjeldstaket i 1. eller 2. kvartal. Videre har veksten i økonomien tatt seg opp igjen, og ikke minst veksten i sysselsettingen, ifølge meglerhuset.

Ser nedtrapping nå
Juel avdramatiserer også deflasjonsfaren, og mener gårdagens inflasjonstall bekrefter inntrykket av en stabilisering av underliggende inflasjon på litt under målet på to prosent.

«Etter vår vurdering ligger det derfor til rette for et nedtrappingsvedtak nå. Det blir mer en taktisk vurdering om Fed vil vente litt til. Kommer det et vedtak i dag kan Fed samtidig komme med sterkere formuleringer om at ledigheten vil kunne falle godt under 6,5 prosent før renten heves (nå er ledigheten 7,0 prosent), og at renten vil heves i et langsomt tempo når renteoppgangen kommer», skriver Juel.

Et vedtak i dag vil kunne gi noe sterkere USD, mens effekten på rentene er mer usikker, ifølge ham.

« Blir det en overbevisende retorikk om at renten vil heves veldig langsomt når renteøkningene starter, kan faktisk lange renter komme noe ned».

Positiv melding fra Irak
Oljeselskapet DNO, som er spill på at selvstyremyndighetene i Nord-Irak (KRG, Kurdistan) får transportert olje ut av regionen, kan registrere positive nyheter onsdag.

company:dno

Den første transporten av olje fra til Tyrkia har gått uten problemer, samtidig som forholdet mellom Irak og KRG bedres, ifølge TDN Finans som viser til den kurdiske avisen Rudaw.

- Vi støtter og ønsker å øke vår eksport til Tyrkia, sa visestatsminister Hussein Shahristani i Irak til det tyrkiske nyhetsbyrået Andalu, ifølge Rudaw.

Naturressursminister Ashti Hawrami i KRG mener Shahristanis støtte for KRGs eksport av olje til Tyrkia er «positiv og realistisk».

- Oljeeksporten fra Tyrkia har startet veldig fint og vi er nå sikre på at rørledningen fungerer som den skal, og prosessen vil fortsette, sa Hawrami til Rudaw,

og la til:

- Det er helt sikkert at eksportvolumet av olje vil ha en konstant økning.

PGS snur opp igjen
Seismikkselskapet PGS stiger onsdag etter at et resultatvarsel fra den franske konkurrenten CGG tynget sektoren tirsdag. Til slutt falt PGS-aksjen 4,7 prosent tirsdag.

PGS avholder kapitalmarkedsdag for analytikere og investorer onsdag, samtidig som konkurrenten Emgs varsler krav om patentbrudd mot selskapet i Storbritannia, Irland og Norge.

PGS tar ned forventningene til bruttoresultatet i 2013, ifølge presentasjonsmaterialet til kapitalmarkedsdagen.

Selskapet venter nå en en ebitda 800-850 millioner dollar i år. Selskapet guidet i oktober en ebitda for 2013 på rundt 850 millioner dollar.

PGS guider en ebitda på 900-950 millioner dollar for 2014. På forhånd hadde analytikerne ventet en ebitda på 971 millioner dollar for 2014, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Selskapet opplyser samtidig at utbyttevekst vil være en prioritet fremover, der PGS per i dag har policy om å betale ut 25-50 prosent av resultatet over tid.

PGS-aksjen endte dagen opp 1,0 prosent til 65,75 kroner, etter at CGGs svake guiding tirsdag sendte PGS-aksjen ned 4,7 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,51 prosent til 527,92 poeng, omsatt for 3,3 milliarder kroner.

Les også:
Warren-selskap kan bli avviklet fredag kl. 14.00

PGS lover kvalitetsforbedringer


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.