- Det kan være lurt å ta ned forventningene noe i forhold til 2013. Jeg tror Oslo Børs vil ha en vekst på mellom fem og 10 prosent i år, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

Det betyr at Berntsen i beste fall tror Oslo Børs feirer nyttår med en hovedindeks på 600 poeng.

Oslo Børs kan se tilbake på et svært godt 2013. Hovedindeksen på Oslo Børs steg 23,6 prosent til 548,86 peng i løpet av fjoråret - den største stigningen siden 2009.

LES OGSÅ: Knallår på børsen

- Mer komplisert
Store økonomier har slitt, og sentralbankene har pumpet penger inn i økonomien for å legge til rette for vekst. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) kjøpte inntil desember statsobligasjoner og boliglånspapirer for tilsammen 85 milliarder dollar månedlig. Tiltaket, kjent som kvantitative lettelser (QE), har hatt som mål å presse ned rentene som husholdninger og bedrifter er stilt overfor.

I desember kuttet Fed 10 milliarder dollar og kuttene ventes å fortsette månedlig hvis bedringen i amerikansk økonomi fortsetter. En stor del av disse pengene har funnet veien til aksjemarkedet.

Dermed blir det andre spilleregler i verdens finansmarkeder, også på Oslo Børs.

- 2013 var et unormalt år, der aksjemarkedet var drevet av hva sentralbankene gjorde. Nå blir det mer komplisert, sier Berntsen.

 

Berntsen tegner et klart skille mellom 2013 og året vi nettopp har gått inn i: I 2014 vil aksjemarkedet drives mer av de tradisjonelle driverne - selskapenes resultater – og sentralbankene vil trekke seg tilbake.

- Nå må selskapene vise topplinjevekst, og komme seg et steg videre. I år må det skje noe på resultatsiden, det er det markedet vil stå og vippe på, sier Berntsen.

Bedringen i Europa og USA kan også slå negativt ut i aksjemarkedet, mener analysesjefen.

- Dersom vi får en situasjon der selskapstallene ikke overrasker positivt, samtidig som det kommer bedre makrotall fra Europa og USA, vil dette være dårlig nytt for aksjemarkedet. Da vil renteoppgangen komme tidligere enn antatt, forklarer han.

- I tillegg må investorer belage seg på at vi kan få én eller to korreksjoner i løpet av året, og en slike korreksjoner kan fort bli på ti prosent eller mer. Det betyr at det psykologiske aspektet kommer inn, dersom markedet skal korrigere 10-15 prosent på kort tid, sier Berntsen.



Norwegian (NAS)



LES OGSÅ: <i>Ser Oslo Børs over 600 poeng </i>

Mer optimistisk
Aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets er hakket mer optimistisk enn Berntsen.



- Vi tror børsen gir en avkastning på mellom 10 og 15 prosent i 2014, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea.

Det gir en hovedindeks på Oslo Børs på 600-630 poeng ved nyttår.

  Roland mener 2014 blir et år der børsen hovedsakelig stiger som følge av inntjeningsvekst i stedet for såkalt multippel ekspansjon, at selskapene på børsen blir dyrere priset.

Multippel ekspansjon medfører at forholdet mellom pris og fortjeneste øker. Estimatene for 2013 falt nær ni prosent gjennom fjoråret, samtidig som børsen la på seg over 20 prosent.

- En klar multippel ekspansjon, eller reprising, sier aksjestrategen.

- Ser man på hvordan børsen er priset i dag, er det fortsatt ikke dyrt der det handles til 11,4 ganger estimert inntjening de neste 12 månedene. Det er fortsatt en rabatt i forhold til historisk multippel. Nå skal det også sies at vi tror inntjeningsestimatene for 2014 ligger 4-5 prosent for høyt, så man er i realiteten nær historisk snitt, sier han.

Tror på shipping og laks
Når det kommer til sektorer som kan gjøre det godt på Oslo Børs i år, er Berntsen og Roland samstemte.

- Jeg tror den gode perioden for lakseselskapene fortsetter litt til. Inntjeningen har vært god, men det kan være vi endrer syn på det dersom lakseprisene blir for høye målt i euro, sier Berntsen.





Stolt-Nielsen (SNI) og BW LPG (BWLPG)

Her er analytikernes IT-favoritter i 2014

Roland i Nordea har også tro på at flere shippingsegmenter kan gjøre det bra, og peker på økt global vekst. .

Skeptisk til oljeservice
Når det kommer til hvilke sektorer som kan slite i 2014, spår Berntsen et dystert år for oljeservice på Oslo Børs.

- Det foregår en maktkamp i oljesektoren der Statoil kommer til å endre sine strategier og investeringsbudsjett for å dempe kostnadsutviklingen innen oljeservice. Jeg tror oljeservice blir en sektor som gjør det dårlig på Oslo Børs, sier Berntsen.

Også Roland er skeptisk til oljeservice.

- Det er en lærdom vi tar med oss fra 2013. I fjor sommer tok vi avgjørelsen om å holde oss unna oljeservice. Det fortsetter vi med i år, sier Roland.

LES OGSÅ:

Milliardærarvingene studerer utenlands

Nye pensjonsregler kan gi deg kjempepensjon

Hanne Høivik (27) droppet ut av skolen og ble sjef

Finanstopp og nibarnsmor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.