President Barack Obama har valgt Janet Yellen som Ben Bernankes etterfølger som sjef for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. Torsdag ettermiddag stiller Janet Yellen til nominasjonshøring i Senatets bankkomité. Nå er det opp til politikerne å godkjenne presidentens valg.

Allerede onsdag kveld ble Yellens innledningsforedrag i høringen offentliggjort. Investorer og andre markedsaktører verden over likte det de leste.

- Markedets bekymring for den uunngåelige nedtrappingen av Feds obligasjonskjøp er redusert. Risikoappetitten har vendt tilbake med stigende aksjekurser og lavere amerikanske statsobligasjonsrenter etter at det forberedte materiellet til Janet Yellens nomineringshøring i dag ble offentliggjort igår kveld, skriver senioranalytiker Morten Helt i en oppdatering fra Danske Markets torsdag.

Tre viktige forhold
Børsene i USA, Asia og Europa har steget markert det siste døgnet. Samtidig har amerikanske statsrenter falt og dollaren blitt svekket i verdi.

Helt i Danske Markets har merket seg ved speseilt tre punkter i Yellens innledning:

  • Både arbeidsmarkedet og økonomien for tiden er langt under potensialet
  • En sterk økonomisk bedring vil gjøre det mulig for Fed å trappe ned den lempelige pengepolitikken og avhengigheten av ukonvensjonelle pengepolitiske pengepolitiske verktøy slik som aktivaoppkjøp.
  • Med tanke på sentralbankens signaler om fremtiden, som på sentralbankspråket omtales som «forward guidance», kommer Yellen til å si at hun har støttet fullt opp om løftet om åpenhet og gjennomsiktighet og at hun vil fortsette på samme måte såfremt hun blir valgt som sentralbnaksjef

- Overordnet preger materialet på at Yellen vil holde på sin oppmykende holdning til pengepolitikken, og at stimulansene sannsynligvis vil bli videreført inntil amerikansk økonomi viser bedring, skriver Helt.

Massive støttekjøp
For tiden kjøper den amerikanske sentralbanken hver måned stats- og eiendomsobligasjoner for 85 milliarder dollar. Målet er å pøse ut likviditet i økonomien og samtidig bidra til at rentene som bedrifter og husholdninger er stilt overfor holdes lave.

Tiltaket omtales som kvantitative lettelser og siden dette er den tredje runden med slike lettelser har stimulansene fått navnet QE3. Da det tidligere i år var flere tegn til markert bedring i amerikansk økonomi, med økende vekstrater og lavere arbeidsledighet, startet sentralbanksjef Ben Bernanke forsiktig å ymte frempå om at neddtrappingen av obligasjonskjøpene kunne starte inneværende år.

Lenge var konsensus i markedet at nedtrappingen ville starte i forbindelse med sentralbankens september-møte. Nøkkeltallene som kom inn i forkant av møtet var imidlertid ikke sterke nok til å overbevise medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité om at det var riktig å starte nedtrappingen på dette tidspunktet.

Nå er det ventet at nedtrappingen ikke starter før på nyåret. Sentralbanken har tidligere antydet at støttekjøpene vil opphøre helt når ledigheten når syv prosent og at styringsrenten ikke vil bli hevet før arbeidsledigheten når 6,5 prosent. I oktober var ledighetsraten på 7,3 prosent.

- Hun vil sannsynligvis bli spurt om risikoen for fortsatte kvantitative lettelser, ettersom hun har støttet disse i de siste fem årene. Det blir også interessant å høre hennes synspunkter om ledighetsterskelen, skriver Helt i rapporten fra Danske Markets.

Tviler på effektene
Sjeføkonom Carl Hammer i den svenske banken SEB mener Yellen får en utfodrende oppgave med å trappe ned støttekjøpene.

- Vi er mange nå som undrer oss over om QE3 virkelig gir de positive realøkonomiske effektene som Fed regner med. Dersom Fed lykkes med å blåse opp økonomien kan børsene fortsette å klatre lenge, men politikken leder ikke til økonomisk velstand så lenge prognosene for nye investeringer og flere sysselsatte er dårlige. Om politikken virkelig hadde fungert burde deltagelsen i det arbeidsmarkedet ikke fortsette å falle dersom arbeidstagerne tror på bedre muligheter for nye jobber? spør Hammer i morgenrapporten fra banken torsdag.

Høringen i Senatets bankkomité starter torsdag klokken 16.00 norsk tid.

Les også:

Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent

Yellen løftet Wall Street

Viderefører Bernankes politikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.