Telenor øker omsetningen med en milliard, men dessverre for telegiganten er resultat før skatt én milliard kroner svakere enn ventet.

Telenor-sjefen er imidlertid godt fornøyd.

- I året 2008 leverte Telenor god organisk inntektsvekst og opprettholdt markedsposisjonene, til tross for utfordrende makroøkonomiske forhold, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Ifølge Baksaas har telekomsektoren hittil vært lite påvirket av den globale krisen enn andre industrier har vært, men Baksaas er forberedt på et mer utfordrende forretningsklima i 2009.

Svekkede resultater
Baksaas peker på at den overordnede trenden selskapet så i tredje kvartal fortsatte i fjerde kvartal:

- Stabil organisk inntektsvekst kombinert med sterke marginer i flere virksomheter. Dette gjaldt spesielt i Serbia og Bangladesh, og Telenor Pakistan har igjen styrket seg i fjerde kvartal, sier konsernsjefen.

Resultatet for tredje kvartal var imidlertid ikke fullt så overbevisende som Baksaas fremstiller det. Kvartalsresultatene viste at farten hadde avtatt i Telenors vanvittige omsetningsvekst, og at resultatene var svekket.

Omsetningen dette kvartalet endte på 23,7 milliarder kroner, drøye 169 millioner kroner mer enn i samme periode året før. Resultat før skatt var 4,4 milliarder kroner, drøye 800 millioner mindre enn året før.

Omsetningen i hele 2008 ble til slutt 111 milliarder kroner, seks milliarder mer enn i 2007. Ebitda-marginen er på linje med 2007, og endte på 34,7 prosent mens den året før var 34, 6 prosent.

Ifølge rapporten har fjerdekvartal vært preget av høye investeringskostnader.

Varsler full stans
Flere analytikere, blant dem Frank Maaø i DnB Nor, legger vekt på at guidingen denne gangen er viktigere enn vanlig , fordi tidene er svært usikre.

Telenor guider at de vil holde omsetningen på samme nivå i år som ifjor, og ser en ebitda-margin på 34 prosent i 09, melder TDN Finans.

Det innebærer at selskaper forbereder markedet på stillstand..

"Telenors utsikter for 2009 er påvirket av økt usikkerhet knyttet til den fremtidige globale veksten. Vårt beste anslag nå er en organisk omsetning i 2009 på linje med 2008", skriver Telenor-ledelsen i kvartalsrapporten.

– Telekom-sektoren har hittil blitt mindre påvirket av den globale økonomiske nedgangen enn andre bransjer, men vi forventer et mer utfordrende forretningsklima fremover. Som følge av dette vil vi i 2009 fokusere på kostnadseffektivitet og investeringskontroll, sier Baksaas.

Utløser ikke spenningen
India-spørsmålet overskygget på forhånd alle andre forventninger til Telenors resultater. Spenningen knytter seg til om Telenor har en avtale om leie av master på plass.

Les også: Kommer India-avtalen?

Telenor sier imidlertid ingenting om denne avtalen i pressemeldingen som ble sluppet klokken 7.00 onsdag morgen. Finansieringen er imidlertid noe avklart.

- Vi har besluttet å finansiere investeringen i Unitech Wireless i India gjennom en kombinasjon av kontanter generert fra virksomhetene og ny gjeld, sier Baksaas i pressemeldingen.

Telenor har tidligere meldt at det foreslås å ikke betale utbytte til aksjonærene for 2008, og at det er styrets intensjon at det ikke foreslås utbytte for 2009.

- Dette understreker behovet for et sterkt fokus på kontantstrøm i virksomhetene, sa Baksaas.

Telenor skal investere 5,5-6,5 milliarder i India i 2009, og satsningen vil redusere ebitda dette året med 2-2,5 milliarder, ifølge TDN Finans.

Resultat per aksje var i 2008 10,72 kroner, mens det i 2007 var 7,97 kroner aksjen.