DN har skrevet en rekke artikler i det siste om hvordan Hydro skaffet seg aluminium fra Tadsjikistan. Hydro har forhandlet med presidenten og hans svoger i forkant av avtaler. Fortjenesten har gått til ukjente eiere i skatteparadiser gjennom de to private selskapene CDH og TML (Talco Management Limited).

Nå krever Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité svar fra næringsminister Monica Mæland (H) på hva som har skjedd.

– Hvordan vurderer statsråden Hydros virke i Tadsjikistan i lys av Stortingets vedtak om antikorrupsjon? Det er det viktigste å få klarhet i. Vi og ministeren må få vite hvem som er de skjulte eierne. Derfor er dette en bestilling til både Hydro og ministeren. Vi mener også at vi er nødt til å se hele avtalekontrakten med TML, sier Jette F. Christensen (Ap), medlem i kontrollkomiteen.

Må orientere

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krever flere svar fra næringsminister Monica Mæland (H).

Stortingets kontrollkomité ber næringsminister Monica Mæland (H) forklare hvordan hun vurderer Hydros engasjement i Tadsjikistan.
Stortingets kontrollkomité ber næringsminister Monica Mæland (H) forklare hvordan hun vurderer Hydros engasjement i Tadsjikistan. (Foto: Brian Cliff Olguin)
 

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) ber Mæland orientere om disse forholdene:

* Avtalen Hydro har inngått med Talco Management Limited (TML).

* Opplysninger om TMLs skjulte eiere.

* Bekymringer flere internasjonale organisasjoner og institusjoner har hatt om at presidenten i Tadsjikistan beriker seg på transaksjoner i smelteverket.

Internasjonale organisasjoner har i en årrekke fastslått at presidenten og hans nærmeste beriker seg på aluminiumsverket via offshoreselskaper.

Komiteen på Stortinget krever også at Mæland redegjør for sin vurdering av «Hydros engasjement i Tadsjikistan sett i lys av korrupsjonslovgivningen, intensjonen i Stortingets vedtak om dette og Hydros egen antikorrupsjonshåndbok.

Avventer kommentar

Hydro inngikk i 2007 en direkte avtale med TML, et selskap med skjulte eiere på De britiske jomfruøyene. Hydro nekter å fortelle hvem eierne er. Næringsdepartementet ba forrige mandag Hydros styreleder Dag Mejdell om en nærmere redegjørelse etter DNs artikler.

– Vi skal nå først gi en grundig redegjørelse til Nærings- og fiskeridepartementet, og ønsker derfor ikke å gi noen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, skriver kommunikasjonssjef Erik Brynhildsbakken i Hydro i en epost til DN.

Les også:

Ser tre muligheter for et oljecomeback

Tar ut 380 mill. dnPlus  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.