Det internasjonale energibyrået IEA ser tre ulike scenarier for oljeprisen i nær fremtid, basert i hovedsak på hvordan verdens oljelagre vil utvikle seg.

Felles for alle disse scenariene er at oljeprisen skal opp:

- Oljen vil komme tilbake uten tvil, sier sjefen for IEAs oljemarkedsavdeling, Neil Atkinson, under et oljeprisseminar i regi av Olje- og energidepartementet tirsdag. IEA presenterer sin siste oljemarkedsrapport om utsiktene frem til 2021 under seminaret.

Tre veier for oljelagrene

Dersom oljemarkedet fortsetter å utvikle seg som det gjør, venter IEA at oljelagre øker i 2016, før de vil begynne å gradvis falle i begynnelsen 2017. Det vil lede til en gradvis prisoppgang og balanse i markedet, ifølge IEA.

Dersom høykostnadsprodusenter, særlig USA, klarer å tilpasse seg lavere priser og holde produksjonen oppe, vil denne balansen ikke skje i 2017 ettersom oljelagrene vil øke betydelig også i 2017. Oljeprisoppgangen vil da la vente på seg, ifølge byrået.

Det siste scenariet ser en økning i oljeprisen allerede i 2016. Dersom høykostnadsprodusenter ikke klarer å opprettholde produksjonen, vil oljelagrene falle dramatisk i 2017 og en raskere prisoppgang vil finne sted.

- Hvis selv de robuste høykostnadsprodusenter må kaste inn håndkleet, vil vi se et produksjonsfall utenfor OPEC på opp mot en million fat per dag, i motsetning til fallet vi forventer i dag på 600.000 fat per dag. Det vil være en dramatisk endring, sier IEA-sjefen.

Global usikkerhet

IEA vedgår likevel at oljemarkedet er vanskelig å spå.

- For et år siden hadde anslått at oljemarkedet ville balanseres i løpet av slutten av 2015. Det viste seg å være skivebom, sier Atkinson under seminaret.

Han trekker frem tre «enorme usikkerhetsmomenter» for oljeprisens fremtid.

  • Oljekartellet OPECs produksjonspolitikk
  • Verdensøkonomiens utvikling
  • Produksjon utenfor OPEC

Ledet an av Midtøsten-produsentene har OPEC så langt ikke ønsket å kutte produksjon, for å heller beholde sine markedsandeler i det globale oljemarkedet, og har faktisk økt sin samlede produksjon med omtrent en million fat per dag siden oljeprisfallet. Iran, som er medlem i kartellet, ønsker å dramatisk øke sin produksjon ettersom vestlige sanksjoner mot landet fjernes. IEA venter at Iran vil lede an i OPECs produksjonsøkning de neste seks årene.

Verdensøkonomien påvirker oljeetterspørselen; og sterk global vekst gjør at etterspørselen øker. Det har ikke skjedd så langt siden oljeprisen falt i 2014.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Ønsker britisk EU-avtale
6 millioner oppsigelser i vente i Kina

«Supertirsdag» trolig vinn eller forsvinn for Cruz

Asia i dag: Verre enn forventet

Se DN Tv: Ford på hugget

Ford på hugget
Lanserer oppdatert Kuga i Genève.
01:11
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.