– Kontor-Oslo er superhot. Markedet er knallsterkt, det drives oppover fra nærmest alle vinkler, fastslår administrerende direktør Bård Bjølgerud i Pangea Property Partners.

 Dagens Næringslivs nye ekspertpanel for næringseiendom mener de fleste pilene peker oppover for moderne, sentralt plasserte kontorlokaler i Oslo-området.

– Jeg tror vi kan se over de neste to–tre årene at vi får en betydelig leieøkning på kontor, sier Bjølgerud.

Panelet møtes halvårlig for å ta temperaturen på markedet. Ekspertene vurderer kontorleiepriser, avkastningskrav, transaksjonsmarkedet og anslår hvilken vei markedet er på vei. 

«Starten av en trend»

Selv om få av de store kontorbrukene i området som defineres som «prestisjelokaler sentralt» har kontraktsutløp nå, gir ferske enkeltkontrakter panelet klokkertro på at leieprisene her vil stige.

– For sentralt beliggende prestisjebygg ligger leienivået litt over sommeren i fjor, og nå skal det merkbart opp, sier Bjølgerud.

– Vi er ved starten av en trend, sier partner i BA-HR Stig L. Bech, som mener leieprisene i toppsegmentet allerede har tatt solide byks oppover, noe som vil gjøre seg gjeldende i statistikkene fremover. 

Panelet viser til flere forhold som skal løfte markedet fremover:

  • Kontorledigheten skal videre ned fra dagens nivå, som ligger rundt 7,5–8 prosent.
  • Rundt 100.000 kvadratmeter næringsbygg konverteres fra kontor til bolig hvert år, og i noen tilfeller til hotell.
  • Rekordlave 80.000 kvadratmeter ble bygget i 2016, trolig enda færre i år.
  • Det skapes rundt 8000–9000 nye kontorarbeidsplasser i Oslo hvert år.
  • Pågangen fra leietagere som vil til sentrum, er stor.

– Mange er opptatt av en sentrumsrepresentasjon – lokaler i attraktive, bymessige omgivelser. Noe som henger sammen med rekrutteringskraft. Dette vil presse ned ledighetsbildet i de sentrale områdene, og vil etter hvert gi en effekt i randsonen, sier Bech.

Bjølgerud er enig:

– Over litt tid vil dette medføre at leienivået i randsonemarkedet også drives opp, men hvor mye, er vanskelig å spå. Den generelle kontorledigheten i Oslo er på vei ned, ikke bare i sentrum. Det vil nok bety at man får betydelig drahjelp i områder som Skøyen, Nydalen, Lysaker og Helsfyr. På Lysaker og Fornebu, som har nesten 20 prosent ledighet i dag, kan man kanskje over tid se en mer normalisert ledighet som er rundt ti prosent, sier Bjølgerud. 

Plassbehovet krymper

Etter stillstand i første halvår 2016 konkluderer panelet med at prisene siste halvår steg i seks av de syv områdene kontoreiendom i Oslo deles inn etter.

– Etter mer eller mindre sideveis utvikling de siste par årene bekreftes trendene vi signaliserte i forrige runde, noe som viser at det er mer trykk i markedet, sier administrerende direktør Anne Helene Mortensen i DNB Næringsmegling. 

Fremover venter panelet en ytterligere økning i leieprisene i fem av syv Oslo-områder.

Administrerende direktør Anne Bruun-Olsen i Cushman & Wakefield Realkapital, mener likevel digitalisering, krav til effektivisering og produktivitetsøkning, i tillegg til at flere større leietagere velger nye og mer fleksible arbeidsformer, vil holde leieprisveksten litt i tømme.

– Jeg tror ikke vi får en markant leieprisøkning så lenge den teknologiske utviklingen gjør at arbeidskraft blir erstattet i stor skala. Fremtidsrettede bygg som tilrettelegger for nye arbeidsformer, prioriteres også slik at arealforbruket per medarbeider går vesentlig ned, sier Bruun-Olsen.

Samtidig peker Mortensen på at det er en optimisme innenfor enkelte bransjer som kan få flere til å bevilge seg litt mer armslag.

– Grunnet en periode med svakere økonomi har mange bedrifter vært mer måteholdne og preget av oppsigelser og reduksjoner. Det har vært en trend, og det ser ut som den kan være i ferd med å snu. Nå er det litt mer optimisme rundt ansettelser igjen, sier Anne Helene Mortensen.


Vi anbefaler også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Se DN-fotografens bilder av dagens Aleppo.
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05 Min
Publisert: