Nato-landene har lenge hatt som mål at medlemmene skal bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp) på forsvar. Likevel er det bare fire av landene som gjør det i dag.

Men nå skal målet nås, lovet medlemslandene i forsvaralliansen under toppmøtet i Wales. Der ble det fredag vedtatt en erklæring hvor alle de 28 medlemmene forsikrer at de vil bruke minst to prosent av bnp på forsvar.

– Alliansen vil hvert år vurdere framskrittene som gjøres, heter det i uttalelsen.

– Nytt klima

Landene som i dag oppfyller toprosent-målet, er USA, Storbritannia, Hellas og Estland. Natos avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tror krisen i Ukraina blir en vekker som vil få de andre medlemmene til å holde løftene sine denne gangen.

– Denne beslutningen er blitt tatt i et helt nytt sikkerhetsklima, sier han.

Russisk økning

Skal Fogh Rasmussens ønske bli virkeliggjort, må mange av landene foreta store endringer i sine prioriteringer. Ifølge Nato har medlemslandene i gjennomsnitt kuttet forsvarsbudsjettene med 20 prosent de siste årene.

I samme periode har Russland økt sitt forsvarsbudsjett med 50 prosent.

At mange europeiske land bruker forholdsvis lite penger på forsvar, har lenge vært en kilde til misnøye i USA, som har verdens desidert største forsvarsbudsjett. Regjeringen i USA har mange ganger krevd at de europeiske Nato-medlemmene må gjøre som de har lovet og bruke mer penger på militæret.

Les også på DN.no:

Utnyttet svakt boligmarked - fikk en gevinst på 800.000

Ni millioner mulige Telenor-kunder borte i folketelling

Meglere nektet å betale egenandel på yoghurt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.