– Det er et ønske om å få til mer samtale, mer spontan debatt, sier Stoltenberg til NTB.

Tre minutter får hver utenriksminister når Stoltenberg tar den første runden rundt bordet som generalsekretær tirsdag. Han starter en stor klokke midt på gulvet for å sørge for at taletrengte politikere holder tiden på innleggene.

Normalt snakker ministrene både lenge og vel når de får ordet på møtene i NATO. Og dermed har man gjerne bare rukket én innleggsrunde når møtet er ved veis ende, og ingen reell diskusjon. Slik vil ikke Stoltenberg ha det når alt fra Russlands aggresjon mot Ukraina til den nye operasjonen i Afghanistan skal opp til debatt blant 28 medlemsland.

Første ministermøte

Tirsdagens ministermøte er det første Stoltenberg leder som generalsekretær. Det blir både Ukraina-diskusjon og møte med Afghanistans nye ledere Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah.

Børge Brende og de andre utenriksministrene skal også diskutere veien videre for NATOs nye beredskapsplan. Den innebærer å stable på beina en ny hurtigstyrke, som skal kunne rykke ut på rundt en uke.

Det er en krevende jobb i et NATO som har bygget ned siden avslutningen på den kalde krigen, og det er ventet at utenriksministrene skal vedta en overgangsløsning på tirsdagens møte.

Det betyr at Telemark bataljon, som skal stå i beredskap i NATO neste år, blir en del av en overgangsstyrke som skal kutte vesentlig ned på reaksjonstiden.

Tidspress

En dagsorden som vanligvis ville vært gjennomført over to dager, er denne gangen blitt presset inn på én ettersom USA, Norge og de andre landene i koalisjonen mot ekstremistene i IS skal møtes i NATOs hovedkvarter onsdag.

Da passer det kanskje godt med ny taletid. Det var tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som plasserte klokken i NATOs møterom, men da var det de 28 ambassadørene som ble tvunget til å fatte seg i korthet.

– Jeg har vært på mange internasjonale møter, og når det er så mange som 28 deltakere, blir det liten tid til diskusjon når all tiden er brukt på lange innlegg, sier Stoltenberg og understreker at tiltaket er «godt forankret» i alle medlemslandene.

– Så får vi se om erfaringene fra dette møtet vil bidra til at møtene fungerer enda bedre.

Les også:
Avgjør stortingshøring om Telenor torsdag  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.