Komitéleder Martin Kolberg (Ap) er ikke fornøyd med svarene næringsminister Monica Mæland (H) har gitt i denne saken og vil innstille på at saken tas opp til behandling i komiteens møte torsdag.

Kolberg viser til at Mæland ikke svarer på om det har foregått korrupsjon i VimpelCom-saken. Dette overlater hun til politietterforskningen å avgjøre.

– Politiets etterforskning må selvfølgelig gå sin gang. Stortingets sak er på et politisk og moralsk grunnlag å finne ut om et statlig selskap har vært involvert i korrupsjon. Det er vårt ansvar. De to tingene kan gå parallelt. De forstyrrer ikke hverandre, sier Kolberg til NTB.

Taushetsplikt

Kolberg er også kritisk til at næringsministeren slår seg til ro med at Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas påberoper seg en taushetsplikt som begrenser hva han kan si om de omstridte kjøpene av usbekiske telelisenser.

– Som styremedlem i VimpelCom har du taushetsplikt om hva som foregår i VimpelCom. Men som direktør i Telenor, har du ikke taushetsplikt om hva Telenor har vært innblandet i slik sett. Jeg bryr meg ikke om noe av det der. Jeg er opptatt av politikken og moralen i dette spørsmålet. Vi vil ikke ha statlige selskaper som er involvert i korrupsjon, sier Kolberg.

– Uakseptabelt

I Klassekampen mandag støtter også Venstres komitémedlem Abid Raja behandling av saken.

– Det er fullstendig uakseptabelt at staten som eier ikke kan få et klart svar på om norske skattebetalere har bidratt til å betale for bestikkelser. Det er ikke til å leve med, sier Raja til Klassekampen.

Også Høyres Mikhael Tetzchner har sagt seg enig i at Stortinget må komme til bunns i hva som har skjedd. Men etter det NTB forstår skal han være innstilt på å vente til politietterforskningen er avsluttet.

Mæland stiller

Martin Kolberg vil ikke si om han tror det nå går mot stortingshøringer.

– Som komiteens leder vil jeg være veldig forsiktig med å forskuttere komiteens behandling. Jeg vil ikke si noe konkret om dette før vi er ferdige torsdag, sier Kolberg.

Næringsminister Monica Mæland er på reise i Myanmar, men sa til NTB sist torsdag at hun selvsagt stiller til høring dersom komiteen ønsker det.

Etterforskes

Korrupsjonsmistankene mot VimpelCom fikk nytt liv for to uker siden. Da publiserte Klassekampen dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra VimpelCom til postkasseselskapet Takilant som betaling for telelisenser. Svenske TeliaSonera har lenge vært etterforsket for sine overføringer av 2,2 milliarder kroner til Takilant som eies av Gayene Avkayan – en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Les også:
Erkjenner å ha vært «Ingebrigtsens stråmann»
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.