I sin tale til NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger mandag formiddag la Stoltenberg vekt på medlemslandenes felles ansvar. Han kondolerte Tyrkia etter helgens selvmordsangrep i Ankara i helgen der minst 97 mennesker ble drept, og sa at NATO er klar til å stille opp.

– Vi kan beskytte både Tyrkia og våre østlige medlemmer. Hvis Tyrkia trenger NATOs hjelp, skal vi være der for dem. Ustabiliteten vi ser rundt oss er del av ny strategisk realitet, sa Stoltenberg i sin tale.

Han viste til at sikkerhetssituasjonen rundt Europa de siste par årene har gjennomgått store endringer, både i Nord-Afrika, Midtøsten og Ukraina.

NATOs generalsekretær er glad for at våpenhvileavtalen i Øst-Ukraina ser ut til å holde, og gleder seg også over lavt spenningsnivå i nordområdene.

Stoltenberg kommenterte også Syria-konflikten og ber Russland innta en konstruktiv rolle. Det er ikke konstruktivt å støtte president Bashar al-Assad, sa han.

– En politisk løsning i Syria er mer nødvendig enn noensinne tidligere. Jeg støtter alle FN-forsøk på å få i stand forhandlinger. Jeg skjønner det kan høres vanskelig og urealistisk ut, men det finnes ingen alternativer. Før eller siden må man inngå forhandlinger, sa Stoltenberg i sin tale. (©NTB)

Les også: Russland slår tilbake mot USA

Mener Russland oppfører seg for aggressivt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.