Standard & Poor's kutter Hellas' langsiktige kredittrating fra "BBB+" til "BB+". Dermed faller Hellas' rating under investeringsgrad til spekulativ grad, ofte omtalt som "junk" (søppel). Standard & Poor's kutter samtidig Portugals langsiktige kredittrating fra "A+" til "A-" med negative utsikter.

- Det er urovekkende, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til DN.no om dagens nedgraderinger.

- Jeg tror det er all grunn til å bekymre seg for at dette sprer seg, fortsetter makroøkonomen.

Kriserenter
I forrige uke ble det kjent at det står enda verre til med Hellas' budsjettbalanse enn tidligere antatt. Ifølge en rapport fra Eurostat var underskuddet ifjor på 13,6 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp), det nest høyeste blant EUs 27 medlemsland.

Den siste uken har rentene på gresk statsgjeld gått i været, blant annet på grunn av de oppdaterte anslagene fra Eurostat. I tillegg er det blitt spekulert i om at landet kan komme til å restrukturere statsgjelden på bekostning av investorene. Ifølge dagens oppdatering fra S&P kan investorene regne med å få tilbake mellom 30 og 50 prosent av utlånene sine dersom Hellas skulle bestemme seg for å restrukturere eller misligholde gjelden.

Fredag måtte Hellas' statsminister George Papandreou be EU og IMF om å aktivere en kriselånspakke på tilsammen 45 milliarder euro. Landets gjeldsproblemer har fortont seg som nærmest uoverkommelige uten krisehjelp etter de kraftige markedsreaksjonene.

Etter dagens nedgradering stiger rentene på gresk statsgjeld ytterligere. Investorene krever nå rundt 16,3 prosent rente for å låne ut penger til den greske staten i to år. Dette er den høyeste renten på kortsiktig statsgjeld i verden.

Les mer: Dyrest i verden

Slår tilbake
- Dersom nedgraderingen blir fulgt opp av en nedgradering fra Moody's vil ikke lenger greske statsobligasjoner kunne bli brukt som sikkerhet for lån i den europeiske sentralbanken ECB, sier aksjestrateg Peter Boockvar i Miller Tabak til Marketwatch.

Greske banker kan i dag bruke gresk statsgjeld som sikkerhet for likviditetslån i ECB. Skulle de stå uten denne muligheten kan det føre til at bankene kommer i en likdividtetsskvis.

Samtidig har de greske bankene vært blant få kjøpere av gresk statsgjeld den siste tiden, siden gjelden altså kan brukes som sikkerhet. Dersom ECB ikke lenger godtar gresk statsgjeld som sikkerhet vil dette igjen slå tilbake på den greske staten, som vil få det enda tyngre med å låne inn penger i markedet.

S&P kutter også kredittratingen på landets sentralbank National Bank of Greece fra BBB+ til BB+ med negative utsikter.

Nedgangen kan bli større
Økonomien i Hellas var spådd en nedgang på 2 prosent i inneværende år, men tirsdag gikk den greske sentralbanksjefen George Provopoulos ut med enda dystrere prognoser.

- Det er stor fare for en enda sterkere nedgang, slo han fast i sin årsmelding.

Hellas’ underskudd på fjorårets statsbudsjettet kan vise seg å bli hele 14 prosent, opplyser finansminister George Papakonstantinou.

Statsminister George Papandreou varsler samtidig nye kutt i statsbudsjettet i et forsøk på å bringe landet ut av gjeldskrisen. 60,9 prosent av grekerne sier de ikke støtter statsminister Papandreous lånesøknad før helgen, viser en meningsmåling som er utført for fjernsynsstasjonen Mega TV.

Den generelle støtten til Papandreou er likevel høy, og 50,8 prosent av de spurte sier at de ønsker ham som statsminister. Folkets støtte er viktig for statsministeren, som nå ber om fred og ro til å gjennomføre de nødvendige, dyptgripende økonomiske reformer.

Nedgraderer Portugal
Standard & Poor's kutter samtidig Portugals langsiktige kredittrating fra "A+" til "A-". Utsiktene er negative.

Den kortsiktige ratingen bli samtidig tatt ned fra "A-1" til "A-2".

Portugal er også blant landene i Europa med stort budsjettunderskudd og stor gjeldsbelastning (se tabell under). Ifølge Eurostat-rapporten var landets budsjettunderskudd på 9,4 prosent av bnp i 2009. Gjelden utgjorde 76,8 prosent av bnp ved utgangen av fjoråret.

Renten på portugisisk statsgjeld med to års løpetid har steget rundt 100 basispunkter i løpet av dagen i dag. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng. Renten på den portugisiske toåringen er nå på 4,80 prosent.

Prisen på en forsikring mot mislighold av portugisisk statsgjeld, en såkalt Credit Default Swap (CDS), steg i dag til 45,48 basispunkter til 356,65 basispunkter. Investorene rangerer nå Portugal som landet med den åttende høyeste konkursrisikoen i verden. Det betyr at investorene må ut med 3,57 prosent av den totale lånesummen hvert år for en forsikring i fem år.

- Vi ignorerer ikke at Hellas' situasjon har smitterisiko og vi føler det på kroppen. Utgangene i spreadene i markedet avslører den risikoen, sa Portugals finansminister 22. april, ifølge Bloomberg News.

Risikopremien, den såkalte spreaden, som investorene når krever for å investere i tiårig portugisisk statsgjeld fremfor tysk statsgjeld med samme løpetid steg i dag til 260 basispunkter, det høyeste som Bloomberg har registrert siden de begynte målingene i 1997.

De største underskuddene i 2009
(2008-tall i parantes)

(Kilde: Eurostat)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.