En lov som ble opprettet i etterkant av Norske Skogs salg av papirfabrikken Union i Skien kan skape problemer for selskapets ønske om å legge ned anlegget på Follum.

Lex Norske Skog
I henhold til «Omstillingsloven» kan ikke en beslutning om å legge ned virksomheten tas før 30 dager etter at fylkeskommunen er varslet.










Norske Skog Follum

Etablert i 1873. Ligger ved Ådalselva i Ringerike kommune, like nord for Hønefoss.

Har to papirmaskiner som produserer bokpapir, magasinpapir og avispapir av forbedret kvalitet. Maskinene har en årlig produksjonskapasitet på tilsammen 290.000 tonn.

Fabrikkene sysselsetter 356 personer.

Kilde: Dagens Næringsliv

I denne perioden vil det foregå en prosess som involverer eiere, ledelse ansatte og myndigheter for å vurdere om det er muligheter for videre drift, eventuelt med nye eiere eller andre omstillingstiltak.

Fylkeskommunen møter i morgen
Norske Skog varslet fylkeskommunen i Buskerud om nedleggelsesplanene den 14. november. Etter hva DN.no erfarer har ikke fylkeskommunen fattet et vedtak i saken, men et møte er berammet til onsdag morgen kl. 08.00.

En ordknapp fylkesordfører for Buskerud, Morten Eriksrød, sier prosessen er pågående og unntatt offentlighet.

- Jeg kan ikke bekrefte noe som helst annet enn å si at vi jobber i henhold til omstillingsloven, og at vi er fortsatt i prosess, sier Eriksrød til DN.no.

Kan utsettes i 30 dager
Dersom det finnes særskilte grunner for det åpner også omstillingsloven for at fylkeskommunen kan beslutte å forlenge perioden med nye 30 dager.

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog mener en eventuell utvidelse av fristen vil koste selskapet dyrt.

- Vi mener vi å ha etterkommet de kravene og forhandlingene som omstillingsloven krever. En utvidelse av fristen vil gjøre at Norske Skog taper mer penger, sier Dybevig til DN.no.

Et salg fjerner ikke kapasitet
Norske Skog ønsker å legge ned papirfabrikken på Follum ved Hønefoss for å fjerne kapasitet fra et marked som sliter med massiv overkapasitet.

Styret i selskapet møtes i morgen, og et møte i bedriftsforsamlingen er berammet til torsdag.

Paradokset er at selskapets største eier, Viken Skog, vil kjøpe anlegget, men ikke får lov. Norske Skog vil nødig bidra til å skape en konkurrent, og avslo i helgen et høyere bud på Follum fra Viken Skog, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Giske oppfordrer igjen til nye forhandlinger om Follum

Avslo nytt Follum-bud

Giske til Follum i ellevte time

Norske Skog forhandler fortsatt om Follum

<b>Viken Skog gir ikke opp Follum-redning</b>

Norske Skog legger ned fabrikk med 350 ansatte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.