Med 318 mot 97 stemmer avviste representantenes hus president Barack Obamas appell om å heve gjeldstaket som i dag er på 14.300 milliarder dollar. 82 demokrater sluttet seg til republikanernes avvisning.

Avstemningen var trolig et republikansk skremmeskudd for å tvinge Det hvite hus til å akseptere kraftigere kutt i statsbudsjettet for neste år. Meningsmålinger viser at et flertall av amerikanerne ikke ønsker å gi staten godkjenning til å låne mer penger.

Men dersom taket ikke heves og USA ikke kan låne mer, vil USA misligholde sine enorme lån, med uante konsekvenser for verdensfinansene.

Siden taket ble nådd 2. mai, har finansdepartementet hentet penger fra andre kilder, som pensjonsfond, for å betale på lånene. Men det kan de bare gjøre frem til august. Foreløpig er ikke markedet bekymret for at USA skal misligholde sine lån, som anses som en av verdens tryggeste investeringer.

Demokratene nekter å vurdere kutt i helsebudsjettene før republikanerne går med på skatteøkninger for å redusere underskuddet.

Vil undergrave hele systemet
I et tv-intervju tidligere i mai advarte Obama mot hva som kan komme til å skje dersom lånetaket ikke løftes:

- Det vil i så fall undergrave hele det internasjonale, økonomiske systemet. Vi kommer til å rammes av en verre krise enn finanskrisen. Lånetaket må opp, sa Obama.

Finansminister Timothy Geithner har tidligere sagt at selv om han kan holde USA flytende en stund, kommer han til å gå tom for alternativer for å unngå konkurs tidlig i august.

Obama understreker viktigheten av at investorene verden over har full tillit til USAs kredittverdighet.

- Vi kan få en verre resesjon enn den vi allerede har hatt, sa Obama.

Les også: I dag slår USA i lånetaket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.