Man skal aldri undervurdere Sony når det gjelder forbrukerelektronikk. Dette er tilfelle også når det gjelder nettbrett. De har hatt is i magen og brukt tid på å finne ut hvordan de kan lage nettbrett som ikke er klin lik konkurrentenes.

Sony har den fordelen fremfor sine konkurrenter at de eier flere ulike selskaper og rettigheter andre ikke har. Sony er blant de største aktørene innen e-bøker, spill, film og musikk i verden. Og denne fordelen ser det ut som de vil utnytte på sine nettbrett.

Magasinbrett
Det første man legger merke til med Tablet S er den unike designen. Det er sjelden man ser forbrukerelektronikk med asymmetrisk design, som i dette tilfellet vil si at Tablet S er tynt i den ene enden og mye tykkere i den andre. Sony forklarer dette med at de ville gi samme uttrykk som et magasin som er brettet. For meg fungerer dette grepet og det er behagelig å holde Tablet S med en hånd i stående format. I liggende format fungerer det også bra, spesielt når den ligger på en bordflate. Siden brettet er så lett er det også lett å holde i lengre tid, om man for eksempel leser en e-bok.

Designen gjør det også enklere for Sony å legge inn flere komponenter, for eksempel har Tablet S fått en minnekortleser og egen infrarød port. Minnekortleseren er veldig kjekk, men dessverre mangelvare på de fleste nettbrett som kjemper om å være tynnest mulig.

 

Fjernkontroll
Sonys valg om å legge inn en infrarød port har sitt utspring i en brukerundersøkelse de gjennomførte. De spurte brukere av nettbrett om hvor og når de brukte sine nettbrett. Nummer en var faktisk «på toalettet», men der fant ikke Sony noe de kunne utnytte. Lenger ned på listen fant de «foran tv-en». Derfor bestemte de seg for at deres nettbrett burde kunne erstatte, eller komplimentere, brukerens fjernkontroller.

På nettbrettet finnes derfor en egen infrarød sender lik den som finnes i fjernkontroller. I tillegg har Sony utviklet en egen fjernkontroll-app som har ferdig programmerte signaler for tusenvis av produkter. Finner du ikke en ferdig variant som passer ditt produkt kan du bruke fjernkontrollen du har til å programmere nettbrettet som du vil.

Dessverre er ikke denne appen spesielt brukervennlig, særskilt for de som ikke er veldig glade i teknologi i utgangspunktet. Kjekt å ha, men ikke kjøp nettbrettet for denne funksjonen spesielt.

 

Film og musikk
«Innhold er kongen» heter en påstand som ofte brukes på forbrukerelektronikk. Dette har Sony bitt seg merke i. Foruten Apple er det ingen andre nettbrettprodusenter som kan legge like mye vekt på dette som Sony. Sony har to tjenester planlagt for Norge i nær fremtid som heter Music Unlimited og Video Unlimited. Disse tjenestene lar deg strømme eller laste ned musikk og filmer basert på abonnement eller kjøp og leie. I tillegg har også Sony en egen satsning på e-bøker til nettbrett. Sist, men ikke minst kan man også få gamle Playstation-spill til nettbrettet. Det er ikke mye å velge i foreløpig, men forhåpentlig vil Sony sette fart på denne utviklingen.

Totalt sett gir dette Sonys kunder en unik tilgang på innhold, men ulempen er at det ikke er tilgjengelig i Norge ennå. Derfor er det også umulig å vurdere om det gir Tablet S et konkurransefortrinn eller ei.

Brukeropplevelse
Sony Tablet S er det raskeste nettbrettet vi har målt hittil. Det vises godt gjennom en veldig smidig navigering i systemet. Det er lite eller ingen ventetid for å starte de vanlige appene.

Sony har ikke gjort særlig mye for å tilpasse brukeropplevelsen på nettbrettet, men standardoppsettet fungerer veldig godt. Jeg opplevde en del feil i enkelte av Sonys forhåndsinstallerte apper, spesielt Social Feed Reader, en app som samler dine sosiale nettverk på ett sted.

Dessverre opplevde jeg også at batteriet tappes veldig fort selv om nettbrettet ikke har vært i bruk. Sonys ingeniører må nok gjøre en bedre jobb med strømstyringen for å få skikk på dette. Forhåpentlig blir dette ordnet i en oppdatering senere.

Konklusjon
Sony Tablet S er en frisk utfordrer til de etablerte nettbrett-produsentene. Ytelsen er veldig god og når innholdstjenestene kommer på plass vil forhåpentlig også brukeropplevelsen øke kraftig. Slik det er nå er imidlertid prisen alt for høy til at Tablet S vil kunne ta store markedsandeler fra Ipad.

Se også disse testene: