Ipad har dominert nettbrettmarkedet helt siden den første lanseringen. Nettbrett basert på Android har hittil ikke helt klart å ta opp kampen med Ipad på hjemmebane, selv om flere av produktene som har blitt levert absolutt har holdt høy kvalitet.

Derfor er det kanskje like greit å satse på å dekke et behov Ipad ikke umiddelbart gjør. Mange savner et godt fysisk tastatur til Ipad, og andre nettbrett. Det finnes flere typer, som gjerne kobles til trådløst, men ingen av dem gir en skikkelig «pc-følelse».

Her har Asus bestemt seg for å snike inn et produkt. Asus Eee Transformer Prime er et nettbrett med en dokkestasjon som gir den pc-forkledning.

Design
I utgangspunktet er Transformer Prime et vanlig Android-basert nettbrett med 10-tommers skjerm. Det både ser og føles slik ut. I tillegg har det en IPS+ skjerm, som betyr at den har høy lesbarhet i sollys. Metallkabinettet er tungt, men solid, og gir et eksklusivt inntrykk.

Men i tillegg har Transformer Prime et avtakbart tastatur, eller strengt tatt en dokkingstasjon. Dokkingen inneholder i tillegg til et vanlig pc-tastatur et ekstra batteri som lader nettbrettets batteri, en ekstra usb-port til tilbehør og en port for å lese av minnekort direkte på nettbrettet. Tastaturdelen inneholder også en pekeplate som på en bærbar pc.

Den foreløpig unike fordelen med denne løsningen er at man får et helhetlig uttrykk og et skikkelig kvalitetstastatur. Det er lett å skille og sette sammen delene og mekanismen virker solid.

 

Brukeropplevelse
Dette nettbrettet benytter seg av det aller siste innen komponenter. Det er basert på Nvidias Tegra plattform og har en firekjerners prosessor på 1,6 GHz. I praksis betyr dette at nettbrettet oppnår rundt 50 prosent høyere ytelse enn noe annet vi har testet hittil. Asus har lagt ved teknologidemoer som viser 3D-spill med grafikk nesten på høyde med konsoll- og pc-spill. Ytelsen er rett og slett imponerende og representerer en hyggelig titt inn i nær fremtid.

Kraften gjør at normale oppgaver går svært glatt unna på dette nettbrettet. I tillegg egner det seg godt til multimedia, spesielt film i høy oppløsning.

Før brettet kommer i norske butikkhyller blir det oppgradert til Android 4.0 som gir en veldig god brukervennlighet. Betjeningsvennlig og med tilgang på masse kvalitetsprogrammer og tjenester.

Å skrive på tastaturet er vesentlig bedre enn noe lignende jeg har prøvd på noe nettbrett. Det er som å skrive på en liten bærbar pc. Asus har sørget for skikkelig støtte for norske taster og ordlister. Pekeplaten kunne kanskje vært litt bedre og når man bruker tastaturet beveger ikke alltid skjermbildet seg helt som man forventer om man bruker piltastene og rulleknappene. Men dette blir småplukk sammenlignet med fordelene.

 

Multimedia
Som nevnt gjør den kraftige ytelsen dette nettbrettet velegnet til å se film i høy oppløsning og spille krevende spill. Men i tillegg har skjermen såkalt IPS+ teknologi. Det vil si at man kan skru opp lysstyrken veldig mye så skjermen blir leservennlig også i sollys. Dette hjelper også når man ser film. IPS+ bruker mer batteri, men når man har to batteri å ta av er det greit.

Kameraet er også bra til å være nettbrett. Det ser ut som de fleste produsentene er tilfredse med å legge inn kamera som holder til videokonferanse, men ikke mer. På Transformer Prime er kameraet bra nok til å ta bilder med, men det er jo ikke like hendig som på en telefon.

Jeg har latt meg imponere av et par spilldemoer som er lagt inn fra Asus side. Grafikk og spillopplevelsen på et nettbrett med denne ytelsen hever lista med mange hakk og jeg ser for meg at nettbrettene kan begynne å skape vekst i den mobile spillutviklingen raskere enn jeg har trodd.

 

Konklusjon
Asus Eee Transformer Prime er svært nær en sekser på terningen. Denne bygger en bredere bro over gapet mellom pc og nettbrett enn noen andre har klart. Mange vil klare seg gjennom mange arbeidsdager med bare dette nettbrettet, selv om de må skrive en del. Det dekker også hele det private behovet for mange brukere. Det er ingen pc-erstatter, men det overlapper mer enn noen andre har klart hittil.

Du kan lese om spesifikasjonene hos produsenten.



Se også disse testene: