De siste par årene har Nokias smarttelefonsatsning ligget og gispet etter luft i kjølvannet til konkurrentene. Men i februar offentliggjorde Nokia et strategisk samarbeid med Microsoft om utvikling av smarttelefoner basert på Windows Phone. Analytikere og bransjeeksperter har spådd suksess på forhånd for alliansen, og nå er den første telefonen her.

Nokia Lumia 800 er navnet, og enten den vil eller ikke kommer både Nokias og Windows Phones skjebner til å knyttes til telefonens suksess eller fiasko.

Design
Nokias hovedrolle i alliansen med Microsoft er å levere design og de fysiske komponentene. Og på dette området leverer de mer enn tilfredsstillende. Lumia 800 er både solid og lekker i helstøpt aluminiumslignende kompositt. Skjermen beskyttes av glass fra Gorilla Glass som kombinerer ripefri styrke med skarphet. Kamera- og volum-knappene er fysiske, mens betjeningsknappene er optiske. Også dette er riktige avgjørelser for en god brukeropplevelse.

Den største svakheten ved designen på denne modellen er skjermformatet. Skjermen er på 3,7 tommer, marginalt større enn Iphone. Men breddeformatet gjør den veldig smal i stående modus, så det blir en utfordring for mange brukere å skrive sms med én hånd. Dette høres kanskje ut som en bagatell, men enhåndsbetjening er den absolutt mest brukte måten å håndtere en mobiltelefon på.

 

Multimedia
Lumia 800 er ikke noen typisk jobbtelefon, men markedsføres hovedsakelig som en multimediatelefon for forbrukere. I lys av dette må vi trekke frem kameraet som en styrke. Det tar veldig gode bilder under de fleste forhold. Sammenlignet med mange andre gode kameratelefoner legger ikke Nokia på like mye skarphet etter at bildet er tatt. I godt lys er dette bare en fordel. I halvgodt lys gjør det fargene litt blassere enn på sammenlignbare telefoner. Men alt i alt er Lumia 800 en av de aller beste kameratelefonene på markedet nå.

Videokvaliteten er også svært høy, relativt sett enda høyere enn fotokvaliteten. Oppløsningen er på 720p, noe som holder i massevis for den kvaliteten et mobilkamera kan gi.

Svakeste punkt her er lydkvaliteten. Ved avspilling av musikk er lyden spinkel og uten trykk. Det er heller ikke mulighet for å justere lydbildet foreløpig, så dette fremstår som en svakhet ved telefonen.

Lydkvaliteten ved tale og telefonkonferanser er imidlertid bra.

Skjermen er mer enn bra nok for å se film, men de helt store mobile filmopplevelsene krever større skjerm enn dette.

 

Brukeropplevelse
Microsofts bidrag til alliansen ligger i systemprogramvaren. Windows Phone 7.5 er et effektivt, ujålete og gjennomført bra system. Spesielt innenfor e-post og kontakthåndtering er systemet veldig bra.

Ulempen, sett fra Nokias ståsted, er at de ulike mobilprodusentene ikke får lov til å endre på eller tilpasse systemet. Man får med andre ord akkurat den samme brukeropplevelsen som hos konkurrentene, så man er tvunget til å konkurrere på pris og design. Med mindre man heter Nokia. Nokias konkurransefortrinn på Windows Phone ligger i kart og navigasjon. Nokia har etablert en rekke gode tjenester til sine eldre telefoner, med kart og navigasjon som de beste. Disse tjenestene gjør de fritt tilgjengelig på sine Windows-telefoner. Det betyr i øyeblikket at det bare er Nokia som kan tilby gratis navigering og søkbare kart til norske brukere.

Økosystem
Windows Phone 7.5 er fortsatt et ungt system, spesielt i Norge. Det har langt fra den samme støtten innen apps og tjenester som Android og Iphone har. Dette vil endre seg over tid, men om du skulle bytte fra Android eller Iphone til Windows Phone i dag vil du mest sannsynlig savne flere av dine mest brukte apper. Heldigvis skjer det en fortløpende utvikling på området.

 

Konklusjon
Nokia Lumia 800 er en gjennomført god telefon. Men grunnet Microsofts stramme grep om Windows Phone har den svært lite særpreg sammenlignet med konkurrentene. Lumia 800 viser oss at vi kan forvente mange kvalitetstelefoner fra «Winokia», men alene kan ikke denne modellen frelse Nokia og Microsoft fra sviktende markedsandeler.

Anbefales om du vil ha en solid, lekker telefon med et raskt og enkelt system, men ikke har store krav til utvalget av apps på kort sikt.



Les også disse testene: