Bransjeorganisasjonen Elektronikkbransjen sendte fredag ut halvårstall for salg av elektronikkprodukter i Norge, og det mest oppsiktsvekkende tallet var nettbrettutviklingen.

"Det selges 83,5% færre nettbrett i første halvår 2015 enn samme periode i fjor”, står det i pressemeldingen.

Det tallet tror ikke giganten Elkjøp på .

- Hadde fallet vært 83,5 prosent nedgang ville salget vårt i år utgjort 115 prosent av markedet, sier kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde, for å illustrere hvorfor hun mener tallet ikke kan stemme. Det er naturlig nok ikke mulig å ha mer enn 100 prosent av markedet.

Les også:  Pc og nettbrett bytter plass

28 prosent borte

Elkjøp mener selv de hadde en markedsandel på 30 prosent i første halvår, og at nettbrettsalget falt 28 prosent totalt, sammenlignet med samme periode i fjor. Elkjøp selv opplevde et fall på 23 prosent.  

- Det er fortsatt en dramatisk tilbakegang, men 83,5 prosent fall er total kollaps, slik faksmaskinen og VHS-spillere har kollapset. Nettbrett har ikke blitt en irrelevant produktgruppe, sier hun.

Usikre tall

Marte Ottermo i Elektronikkbransjen understreker at de ikke mottar tall fra Apple, og må estimere dette.

- Der ligger nok usikkerhetsfaktoren, sier hun.

Hun mener også andre elementer kan spille inn, som definisjonen av nettbrett og variasjoner mellom ulike kjeder og markedene de fokuserer på.  Men forskjellen på fallestimatene er svært stor - 83,5 prosent eller 28 prosent ned.

Krisen over for pc

Indresøvde påpeker at pc-salget var i krise i 2013, da nettbrettsalget nådde toppen. Siden har pc-salget tatt seg opp, med nye modeller med rask oppstart og berøringsskjermer. Samtidig har store mobiltelefoner kommet på markedet, som også tar av noe av etterspørselen etter nettbrett.

Les også:

Full kollaps i nettbrett-salget

Store mobiler stopper nettbrett dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.