Oppdatert fra tredje avsnitt.

Det anerkjente analysehuset Wood Mackenzie mener Norge sitter på en gullgruve.

Potensielt anslås 10 milliarder fat olje i utappede oljeressurser som kan generere nettoinntekter på 106 milliarder dollar, skriver Upstream tirsdag. Det utgjør over 650 milliarder kroner.

Senioranalytiker Malcolm Dickson i Wood Mackenzie forklarer overfor DN at anslaget er nåverdien av hva oljeselskapene og staten vil sitte igjen med etter investeringskostnader, driftskostnader samt ulike priser og andeler for henholdsvis olje og gass fra felt som lar seg utvinne. Også tiden for utvinning av funnene er hensyntatt, påpeker han.

- Hvert enkelt felt er beregnet, sier Dickson til Dagens Næringsliv onsdag.

I nåverdiberegningen (NPV) legger analytikeren til grunn en neddiskonteringrate på ti prosent og en langsiktig oljepris på 90 dollar per fat.

De tekniske og kommersielle utfordringene knyttet til å hente ut ressursene er imidlertid betydelig, påpekes det i rapporten.

Wood Mackenzie påker at ressursene er spredt over 206 funn, med omlag halvparten i Nordsjøen og resterende fordelt på Norskehavet og Barentshavet.

Analysehuset anslår imidlertid at omlag 60 prosent av ressursene vil kunne la seg utvinne.

"Av dette anslår vi at volumene i det sannsynlige og potensielle økonomiske funnene representerer 22 milliarder dollar i verdi for selskapene i sektoren og 84 milliarder dollar i skatteinntekter alene for norske myndigheter - i tillegg til resultatene fra Statoil og Statens direkteinvesteringsfond (SDØE)", sier analytiker James Webb.

Lavere oljereserver, manglende infrastruktur og komplisert geologi samt strengere kapitaldisiplin og avkastningskrav bremser imidlertid utviklingen, påpeker Wood Mackenzie.

"Kommersielt står den internasjonale oppstrømsbransjen overfor et ekstremt vanskelig økonomisk klima", sier analytikeren.

Les også:
Kurdisk oljetanker kan losse i Texas
Texas-dom løfter DNO
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.