Regjeringen varslet onsdag at den vil heve grensen for momsfri netthandel mot utlandet fra 200 til 500 kroner. Netthandlere jubler, men handelsnæringens organisasjon Virke frykter at 10.000 norske arbeidsplasser kan gå tapt. Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet sier dette er svartmaling, og at konsekvensene ikke blir så store. 

Professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole foretrekker å tro ny tollfrigrense handler om «kreativ destruksjon», og ikke ren populisme fra regjeringen.
Professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole foretrekker å tro ny tollfrigrense handler om «kreativ destruksjon», og ikke ren populisme fra regjeringen. (Foto: Gunnar Blöndahl)
Professor Tor W. Andreassen ved NHH gjør seg to tanker om forslaget.

  • Den ene er at det blir tøffere tider for norske nettbutikker ikampen mot utenlandske aktører.
  • Den andre er at dette kan få fart i overgangen fra butikkhandel til netthandel.

- Det kan være det Joseph Schumpeter kaller «kreativ destruksjon» – man ødelegger noe for å skape nye, mer effektive strukturer, sier han.

Han mener Finansdepartementet kan gjøre dette for å tvinge mer konkurranse på norsk handelsnæring, men ser også at dette ikke bare er å bygge ned handelsbarrierer.

– Norske nettbutikker må slåss med en hånd på ryggen, sier han.

Finansdepartementet ønsket fredag ikke å kommentere saken.

Villet flukt?

Andreassen tror en del nettbutikker kan komme til å flytte ut av Norge.

- Det er en krise for de som blir arbeidsledige, men kanskje ikke for nasjonen Norge. De som blir fristilt tror jeg vil gå inn i noe annet,  sier han.

- Ønsker en å flytte arbeidsplassene ut av Norge?

- Finansdepartementet må ha tenkt gjennom dette, og da er det villet, sier han.

Professor Lars Sørgard ved  institutt for samfunnsøkonomi på NHH tror også ny grense kan sette fart i en overgang fra fysiske butikker til nett, og det kan være effektiviserende og bra for Norge,

- I det store bildet har vi mangel på arbeidskraft i dette landet, sier han.

Men at arbeidsplasser kan flyttes for å unngå moms er ikke uproblematisk.

- Man skal ha størst mulig skattegrunnlag, og her får man en gylden, enkel mulighet for å komme unna , og det er ikke bra, sier han.

Les også:
- Siv Jensen skulle hatt ris på baken
Nettbutikk sender varer ut av landet
Slik påvirker statsbudsjettet din økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.