Siste boligprisstatistikk viser at boligprisene har steget 33 prosent siden bunnen i desember 2008. Og justert for inflasjon ligger de 3,1 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før forrige nedgang satte inn.

DNs ekspertpanel sier idag at boligprisene i Norge er altfor høye i forhold til hva de burde være, men spår likevel kraftig vekst i prisene frem til og med 2013.

Les saken: Her stiger boligprisene mest i Norge

Hvor høy må boliglånsrenten være før markedet begynne å snu? spør en leser.

- Renten speiler jo aktiviteten i økonomien, så jo høyere rente, jo høyere lønnsvekst og strammere arbeidsmarked. Hvis Norges Bank ut av det blå skulle heve renten med 3 prosentpoeng, så ville nok det være nok til å stagge boligprisene per idag, men hvis renten en gang skulle komme så høyt, så ville resten av økonomien også gå som en rakett. Og da er det ikke sikkert at en så høy rente er nok til å stoppe veksten i boligprisene helt, svarte sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret i dagens nettmøte.

- Renten skal opp - uansett
Han sier at renten ganske sikkert vil krype oppover.

- Jeg tipper at beste boliglånsrente vi ligge på vel 4 % om et år og 5 % om to år. Etter hvert vil den stige til 6 - 6,5%, sier Senneset.

Boligrentene vil øke i årene fremover uansett, men hvis Hellas ikke klarer sine forpliktelser og de andre land som Spania, Portugal eller Irland slår følge, vil konsekvensen kunne bli at rentene stiger mer enn de ellers ville gjort, påpeker han.

Prognosesenterets vurdering er at boligprisene i Norge vil stige med rundt 15 % de neste to årene, både på landsbasis og i Oslo.

- God butikk å ha penger i bolig
- Prisene drives av gode tider, altså høy lønnsvekst, stramt arbeidsmarked og dessuten sterk befolkningsvekst i forhold til det man klarer å bygge av boliger. Krakk i boligprisene kan det bare bli hvis en ny "finanskrise" eller lignende skulle skylle inn over oss, mener sjeføkonomen.

Er det på høy tid å selge - hvis man har en bolig man ikke trenger lenger? spør en leser.

- Nei, du kan godt sitte på den en stund til, for sjansen for prisfall eller utflating av boligprisene er små de nærmeste årene. Det er derfor god butikk å ha penger i bolig! råder Kjell Senneset.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret svarte på lesernes spørsmål om boligmarkedet. Nettmøtet er nå avsluttet. Se alle svarene under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.