BN Bank gikk sist uke til angrep på det banken mener er en uheldig prutekultur i lånemarkedet. Banken mener at blant annet Forbrukerrådet skaper urettferdighet ved å oppfordre folk til å prute på boligrenten, slik at pågående kunder kan få lavere rente enn andre.

Fagsjef Jorge Jensen mente BN Banks rettferdighetssans vitnet om at banken tenkte "som en 12-åring". Han refererte til en forskningsartikkel fra Norges Handelshøyskole (NHH), som omhandler barns forståelse av økonomi.

Studien ble gjennomført med et tilfeldig utvalg av 500 barn og unge.

I mandagens utgave av DN tar en gruppe forskere til motmæle og hevder at det ikke er grunnlag i deres forskning "å si at folk som mener lik rente er rettferdig tenker som en 12-åring."

Les innlegget her: Tvilsomt fra Forbrukerrådet

De skriver: "I vårt eksperiment (publisert i Science, 2010) får barn i forskjellige aldre muligheten til å produsere verdier i et kontrollert miljø. Ettersom barna blir eldre legger de stadig større vekt på hvem som har bidratt til produksjonen når de «produserte» godene skal fordeles.

Vi kan ikke se at dette har noen implikasjoner som gjør det mer rettferdig å prisdiskriminere boligrenter innenfor risikoklasse slik at de selvsikre og best informerte betaler lavere renter, mens forsiktige og dårligere informerte låntagere skal bidra til ekstra overskudd i bankene ved å betale renter over kapitalkostnadene."

Forbrukerrådets Jorge Jensen står likevel på sin fremstilling.

- Jeg forstår veldig godt at de blir forvirret. Det jeg har kommentert er ikke hva BN bank har gjort - lik rente til alle. Banken har argumentert for at noe annet er urettferdig. Det er bruken av begrepet rettferdighet jeg har reagert på  Det er her jeg har referert  til  forskningen, som såvidt jeg forstår viser at det er  større aksept for ulik uttelling etter innsatsen som er lagt inn fra 13 år og oppover, sier Jorge Jensen.

Han presiserer at han dermed er uenig med BN Bank når den hevder det er urettferdig at folk pruter.

 - Det er i argumentet om rettferdighet eller urettferdighet  jeg viser til NHH-forskernes arbeid, sier Jorge Jensen.

Les også:

Tåpenes sammensvergelse

Geilo alene på pris-toppen

  Bygger hytteluksus under bakken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.