Næringslivets økonomibarometer ser et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent i 2015. I desember ventet barometeret et fall på 10,75 prosent i 2015.

Det fremgår av NHOs rapport «Økonomisk overblikk» for første kvartal, sammenlignet med tilsvarende rapport fra foregående kvartal.

I 2016 ser barometeret et fall på ti prosent (2,5), mens det ventes en oppgang på fem prosent i 2017.

NHO skriver at nedgangen i oljeinvesteringer gir tydelige virkninger. Nedrevideringen av anslagene er blant annet basert på investeringstellingen fra Statistisk sentralbyrå for første kvartal.

«Dette innebærer store endringer i den samlede etterspørselen etter varer og tjenester på kort tid. I tillegg til de direkte virkningene kommer virkninger på husholdningenes konsum og boliginvesteringer fordi mange husholdningers inntektsnivå påvirkes av dette», heter det.

NHO-bedriftene anslår en vekst i Fastlands-BNP på 1,25 prosent i 2015 og 2,25 prosent i 2016, uendret fra forrige rapport. I 2017 venter de en vekst på 2,25 prosent.

«Utviklingen i tradisjonell eksport er positiv til tross for det svake internasjonale bildet. Om valutakursen ikke blir

for sterk regner vi med at dette fortsetter gjennom 2015 og 2016», heter det.

NHO skriver at det er spesielt god utvikling innen næringene for maskiner og utstyr. Enkelte metaller har også bidratt til veksten.

 

Les også: Der gikk dollaren i åtte kroner

Kritisk til Kinas nye solkonge

- Vi er veldig optimistiske  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.