– Alt det som har skjedd den siste tiden, har jo sin bakgrunn i tildelingen til Liu Xiaobo, sier Jagland til Dagbladet.

Kina reagerte kraftig da Nobels fredspris ble tildelt Liu Xiaobo i 2010.

Jagland understreker overfor Dagbladet at det er Nobelkomiteen selv som velger leder. Ifølge Jagland er det nettopp for å unngå at komiteens arbeid blir politisert, at dette er fast praksis.

– Det er nedfelt i Alfred Nobels testamente at det er Stortinget som velger medlemmene, og etter det har ikke Stortinget noe med hvordan komiteen konstituerer seg, sier han.

På spørsmål om han er innstilt på å lede komiteen videre, gjentar han ifølge Dagbladet at det er den nye komiteen som konstituerer seg selv.

I løpet av de neste ukene må Høyre avgjøre hvem de skal oppnevne til Nobelkomiteen og om de i samarbeid med Frp skal bruke det nyvunne flertallet i komiteen til å bytte ut Thorbjørn Jagland som leder. 

Ifølge DNs kilder skal det ikke være aktuelt å hente inn utenlandske navn til komiteen.

– Når Høyre skal finne to navn til Nobelkomiteen, vil de begge være så gode at de også skal kunne lede komiteen, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

Les også:
Over 100 nye stillinger kuttes i oljebransjen i Norge
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.