– Det står lite eller ingenting i «Fredens sekretær"om hva komiteens ulike medlemmer mente på komitémøtene om de ulike kandidater til fredsprisen, skriver Lundestad i en uttalelse NTB har fått tilgang til tirsdag.

Den er et svar på en uttalelse fra Nobelkomiteen dagen før, hvor Lundestad ble anklaget for brudd på taushetsplikten.

– Mine vurderinger av offentlige personer, som svenske direktører for Nobelstiftelsen og norske komitémedlemmer, er ikke underlagt krav til hemmelighold, skriver Lundestad i pressemeldingen.

– Offentlige personer må tåle å bli vurdert på en åpenhjertig måte, skriver han videre.

Historikeren viser både til Nobelstiftelsens statutter for hemmelighold og til en erklæring om taushetsplikt i Nobelkomiteen fra 2014. Kjernen er at de som har kjennskap til diskusjonene, ikke skal gå offentlig ut med «komiteens vurderinger, diskusjoner og avgjørelser knyttet til forslagsstillere og kandidater til Nobels fredspris, både i gjeldende år og femti år fremover.»

– Jeg mener at jeg har overholdt disse bestemmelsene, skriver Lundestad.

Geir Lundestad gikk i fjor høst av som sekretær i Nobelkomiteen etter 25 år i jobben. Han ga sist uke ut boken «Fredens sekretær», som gir et unikt innblikk i komiteens indre liv. (©NTB)

Les også på DN:

Rec kan stenge all kapasitet ved USA-anlegg

Bank kutter 100 ansatte

- Jeg er spent fast til verdens kraftigste jagerflymotor  

Se på DNtv: Hun har aldri fått bedre service med en sur mine

Hun har aldri fått bedre service med en sur mine
It-sjef Maria Willoch pendler fra Oslo til København opp til fire ganger i uken. Hun mener det er agressive og nedlatende folk som er problemet i sikkerhetskontrollen - ikke de ansatte.
01:12
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.