Det er stor sannsynlighet for at nedskaleringen starter når den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), møtes neste uke.

Det mener sjefanalytiker Johnny Bo Jacobsen og sjefstrateg Jan von Gerich i meglerhuset Nordea Markets.

«Vi tror det er nesten 50 prosent sjanse for at Fed vil annonsere nedtrappingen av sine obligasjonskjøp så tidlig som neste ukes sentralbankmøte», skriver Jacobsen og von Gerich.

Jacobsen og von Gerich begrunner dette med god vekst i amerikansk økonomi, og en rekke positive makrotall i det siste. Særlig har bedringen i arbeidsmarkedet vært oppløftende, og dette er sett på som en svært viktig indikator for når Fed vil sparke i gang nedtrappingen.

Den pengepolitiske komiteen (FOMC) møtes tirsdag og onsdag neste uke.

LES OGSÅ: <i>Økt tro på Fed-nedtrapping</i>

Den amerikanske sentralbanken kjøper hver måned stats- og eiendomsobligasjoner for tilsammen 85 milliarder dollar. Tiltaket, som er kjent som kvantitative lettelser (QE), har som mål å presse ned rentene som husholdninger og bedrifter er stilt overfor. Samtidig skal det få opp inflasjonen og få i gang hjulene i økonomien igjen.

Permanent bedring i ledigheten
Ledighetetsraten USA ligger på 7 prosent, og dette er et nivå sentralbanksjef Ben Bernanke tidligere har uttalt at sentralbankens stimulansepakke ville trappes ned.

«Vi kan ikke være sikker, men vi mistenker at Fed sakte kjøper synet vi har hatt lenge på at nedgangen i ledigheten stort sett er permanent», skriver de.

LES OGSÅ: - Disse tallene gir Fed alle bevisene den trenger

Videre peker Jacobsen og von Gerich på at aksjekursene økte og obligasjonsmarkedet stod stille da amerikanske ledighetstall viste seg å være bedre enn ventet.

Aksjemarkedet har tidligere respondert negativt på gode amerikanske makrotall. Det er fordi aksjemarkedet har tolket gode tall som et skritt nærmere nedtrapping.

Fredagens oppptur indikerer at sentralbanken nå effektivt har kommunisert at en nedtrapping ikke er negativt for amerikanske økonomi.

Treg nedtrapping
Meglerhuset tror Fed vil holde foten på bremsen når nedtrappingen begynner, blant annet som følge av at inflasjonen ikke har nådd målet på 2 prosent.

«Når nedtrappingen begynner, forventer vi et lite forsiktig skritt der de reduserer kjøpene med 10 milliarder dollar», skriver analytikerne.

«En liten nedtrapping vil anerkjenne den betydelige forbedringen i arbeidsmarkedet, samtidig som det gir Fed mulighetne til å nøye overvåke inflasjonen i 2014.»

Dersom nedtrappingen ikke skjer neste uke, forventer meglerhuset at det skjer når sentralbanken igjen møtes i slutten av januar.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.