- De siste dagenes eskalering av gjeldskrisen har gjort at vi nå venter at Norges Bank kutter styringsrenten med 0.50 prosentpoeng på møtet 14. desember, skriver analytiker Katrine Godding Boye i en morgenrapport fra Nordea Markets fredag.

Godding Boye viser til at anslagene i Pengepolitisk rapport var basert på et scenario der eurokrisen roer seg og kredittpåslagene går inn.

I forbindelse med rentemøtet i oktober signaliserte Norges Bank at den nye rentebanen forutsetter at det blir en løsning på den europeiske gjeldskrisen og at vekstutsiktene hos våre handelspartnere bedres.

Alternativt scenario
- Siden oktobermøtet er det ingen tegn til bedring, snarere tvert imot, skriver Godding Boye i morgenrapporten fra meglerhuset.

- Det er ingen Hellas-krise lenger, men en bred eurokrise. Renten på spansk og særlig italiensk statsgjeld har økt mye, utdyper sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i et eget rentenotat.

I det alternative scenarioet Norges Bank presenterte på rentemøtet fortsetter uroen i finansmarkedene, påslagene i pengemarkedet holder seg høye og lavkonjunkturen ute blir dypere og mer langvarig enn anslått. Ifølge dette scenarioet, der situasjonen i Europa ikke bedrer seg, skulle Norges Bank kutte renten med 0,25 eller 0,50 prosentpoeng i desember.

- Vi regner med at Norges Bank mener dette scenarioet gir en bedre beskrivelse på utviklingen siden oktober og at de dermed velger å kutte med 50 bp på møtet i desember, skriver Godding Boye.

Godding Boye vil heller ikke utelukke flere og kraftige kutt framover dersom eurokrisen eskalerer.

0,25 prosentpoeng
Analytikerne i Handelsbanken opprettholder sin prognose om at Norges Bank vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet i desember.

- Renteprognosen i pengepolitisk rapport var basert på en antakelse om at gjeldskrisen i Hellas ble løst uten store ringvirkninger på andre euroland. Forverringen av krisen de siste dagene har økt sannsynlighet for at det kan bli behov for enda større rentekutt, skriver analytikerne i morgenrapporten fra Handelsbanken fredag.

Les mer: Handelsbanken utelukker ikke kraftig rentekutt i desember (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.