Under en flyvning fra Flesland til Statoils oljeplattform Gullfaks B, opplevde kapteinen på et helikopter fra CHC Helikopter Service at pilotsetet hans løsnet rett før landing på plattformen.

"Han tok tak i gripehåndtakene i taket og måtte deretter holde seg fast i disse for å hindre at setet skulle falle ned fra skinnene", skriver Statens havarikommisjon i rapport som ble offentliggjort torsdag. Hendelsen skjedde i april 2010.

"Dersom kapteinens sete hadde falt ned fra skinnene kunne styrestikkene hablitt blokkert eller kommet i klem. I så fall kunne besetningen ha mistet kontrollen over helikopteret", konkluderer havarikommisjonen.

Helikopteret, som hadde 16 passasjerer ombord, ble trygt landet av co-piloten.

Etter landing fant besetningen ut at både setet til fartøysjefen og styrmannens sete manglet stoppemekanismer. Det viste seg senere at helikopteret hadde vært inne til service en uke tidligere. En av serviceoppgavene ble utført av to lærlinger og det var de som glemte å sette tilbake låsebraketter på setene.

Ifølge helikopterselskapet CHCs egen rapport, endte hendelsen på Gullfaks godt fordi besetningen bevarte roen i en vanskelig situasjon.

Havarikommisjonen skriver i sin rapport at det samme skjedde et annet av selskapets helikopteret drøyt tre og et halvt år senere - 21. desember 2013.

"Også kapteinen på LN-OQG måtte holde seg fast i gripehåndtakene i taket for å hindre at setet skulle falle ned fra skinnene og blokkere styrestikkene. Denne gangen klarte besetningen å få setet delvis stabilisert slik at det hvilte på de to bakre festepunktene. Setet lente imidlertid 15 grader til høyre, og kapteinen måtte bruke betydelige krefter og konsentrasjon for å hindre at det falt ned igjen. Styrmannen landet helikopteret uten at kapteinen ville ha vært i stand til å bistå under landingen dersom det hadde blitt nødvendig", skriver Havarikommisjonen.

CHC Helicopter har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Les også:

  - Det er en elementær feil. Det er mulig hun ikke helt har skjønt det

Kommentar: Par i olje

Derfor liker Citigroup Statoil-aksjen

Tror ikke jobbene kommer tilbake  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.