Onsdag er det duket for to nye nøkkeltall.

Klokken ti får vi tall for arbeidsledigheten i november målt ved Arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

En time senere presenterer Eieindom Norge tall for boligprisene for januar.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets venter at arbeidsligheten tikket opp fra til 4,7 prosent i november fra 4,6 prosent i oktober.

- Sysselsettingsveksten fortsetter å være svak, mens veksten i arbeidsstyrken har fortsatt å holde seg oppe. Dermed fortsetter ledigheten å trende høyere, skriver Due-Andresen i morgenrapporten onsdag.

Norges Bank venter imidlertid at veksten i arbeidsstyrken skal moderere seg. Sentralbanken har lagt til grunn at ledigheten skal toppe ut i 2016 med et årssnitt på 4,6 prosent.

Dette har vi foreløpig ikke sett tegn til at vil skje, påpeker Due-Andresen.

- Vi mener Norges Bank har vært for optimistiske i sine antakelser for arbeidsmarkedet, og venter et årssnitt for ledigheten i år på fem prosent. Men merk at ledighetstallene er volatile, og på månedsbasis må vi være forberedt på overraskelser begge veier, skriver sjeføkonomen videre.

Ingen endring

Seniorøkonom Knut A- Magnussen i DNB Markets tror ledigheten har holdt seg uendret fra oktober.

Meglerhuset har et anslag på 4,7 prosent i gjennomsnitt for inneværende år.

- Økningen i AKU-ledigheten har vært betydelig sterkere enn tallene for den registrerte ledighetene fra NAV har vist. Vi venter derfor en noe mer moderat oppgang i AKU-ledigheten fremover, forklarer han i morgenrapporten.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Positiv driver

Boligmarkedet er en av de positive driverne i norsk økonomi om dagen, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea i morgenrapporten onsdag.

Han venter at prisveksten for boliger blir liggende svakt på den positive siden per måned i snitt gjennom året og neste år på landsbasis.

- Igangsettingen av nye boliger er relativ høy og trolig er positiv boligprisvekst bra for forbrukertilliten. Den månedlige prisveksten har vært volatil den siste tiden, men med litt glatting av tallene så ligger månedsveksten omkring 0,25 prosent i snitt, mener Bernhardsen.

Due-Andresen i Handelsbanken ser ikke bort fra en korreksjon opp i sesongjustert boligprisvekst i januar, til tross for at årsvekstraten i boligprisene på vei ned.

- For at årsvekstraten i januar skal treffe Norges Banks estimat for første kvartal, må sesongjustert månedsvekst være på 0,7 prosent, det vil si en ujustert prisvekst på cirka tre prosent i januar, forklarer hun.

Sjeføkonomen mener det er ønskelig at boligprisveksten avtar, men advarer mot en for rask avmatning i boligmarkedet.

Les mer: Frykter for rask nedkjøling av boligmarkedet

 

Les også: Lundin tar gigantnedskrivninger

Asia i dag: Avgjørende uke for kinesisk vekst

Bruker minst tid på studiene - får best karakterer

 

Se DNtv:

Usikker fremtid for oljelærlinger:

Uskker fremtid for oljelærlinger.m4v
Nær 30.000 oljejobber er borte, og nå sies selv lærlinger opp. Vilde Krogevoll Bøe (17) og Stian Bratlien (20) håper på en av 132 plasser i Statoils lærlingprogram.
02:44
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.