Detaljomsetningen falt overraskende kraftig i februar. Selv om nedgangen kom etter en overraskende sterk oppgang måneden før, bekrefter tallet en trend med avtagende vekst i omsetningsvolumet det siste året, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Trenden helt klart nedover. Det startet vel egentlig tidlig i 2015 og fortsetter inn i 2016, sier Bruce.

- Forbruket er helt avgjørende for hvordan det kommer til å gå i norsk økonomi og det er klart bekymringsfullt at det var såpass svakt nå og at trenden er såpass svak, mener sjefanalytikeren.

Utgjør halvparten av økonomien

Det private forbruket står for rundt halvparten av verdiskapningen i norsk fastlandsøkonomi og består av både vare- og tjenestekonsum. Detaljomsetningen fanger opp det meste av varekonsumet.

Mens trenden i detaljomsetningen har vært svak, har forbruket av tjenester holdt seg greit oppe det siste året.

- Det vi så ifjor var at tjenesteforbruket gikk veldig bra og kompenserte for svak utvikling i vareforbruket. Vi kan håpe at det er det som skjer nå - at høy prisvekst på varer gir en dreining mot mer tjenesteforbruk, sier Bruce.

Folk bruker mer penger på konsumvarer enn tidligere, men høy prisvekst gjør at de ikke får mer for pengene. Dermed blir volumet lite endret - og det er nettopp volumet som bidrar til vekst i økonomien. Det er først når folk kjøper mer i volum man for eksempel må ansette flere folk og bygge nye butikker.

- Det er brukbar vekst i pengebruken, men fordi prisene øker så mye så blir det nullvekst i volum, sier Bruce.

Venter moderat vekst i forbruket

Bruce peker på at det er flere forhold som trekker i retning av fortsatt svak detaljhandel fremover: Det er utsikter til svært lav reallønnsvekst i år. Samtidig peker sjefanalytikeren på at det også er regionale forskjeller i volumutviklingen. Områder som er preget av oljenedturen, som Rogaland, opplever nedgang i volumet, mens det for eksempel går veldig sterkt i Oslo.

I motsatt retning trekker utsikter til ytterligere nedgang i lånerentene, som gjør at forbrukere med gjeldsbelastning får en inntektsøkning.

- Inntektsbildet for forbrukerne er mer positivt enn det lønnsutviklingen alene skulle tilsi. Når rentene går ned så er det bra for forbrukerne.

Samlett sett tror han derfor på moderat vekst i vare- og tjenestekonsumet i år.

- Ikke noe nytt

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB understreker at statistikken er ekstremt volatil, og minner om at detaljhandelen var overraskende bra i januar på samme måte som den er overraskende svak nå.

- Jeg er mest opptatt av samlet vareforbruk og der var det en liten oppjustering av veksten i januar. Den viser at den var enda sterkere enn den overraskende sterke veksten da den kom, slik at det fortsatt ligger an til en svak økning i vareforbruket i første kvartal, sier Bruun til Dagens Næringsliv.

Han påpeker at de aller fleste venter at privat forbruk vil være svak som følge av et labert arbeidsmarked og sannsynligvis ingen reallønnsvekst. SEB har et vekstanslag på privat forbruk på 1,5 prosent og en vekst vareforbruk i første kvartal på 0,2 prosent, som det ligger i hvert fall an til å bli, mener Bruun.

- Norges Bank har et vekstanslag på privat forbruk i år på 1,6 prosent, og tallene på vareforbruket er forsåvidt grei i tråd med det, sier SEB-økonomen.

Han mener dagens tall ikke berettiger de største krigstypene, og at det viktigste for Norges Bank fremover er at kronekursen holder seg svak.

- At forbruket er svakt er ikke noe nytt i denne sammenhengen, sier Bruun.

- Det har blitt sagt at enten redder Norges Bank forbrukeren eller så redder forbrukeren Norges Bank. Hva tror du?

- Mest så er det Norges Bank som redder eksporten. Men, det har jo blitt lagt til grunn at privat forbruk skulle være svakt. Man skal huske på at vareforbruket utgjør halvparten av samlet privat forbruk og vokser bedre, så man skal være veldig forsiktig og huske på at disse detaljhandelstallene kan tidvis være ekstrem volatile. Man skal nok avventende litt for å se trenden, sier Bruun.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Delingskamp om båtutleie
Disse gruppene bør lese selvangivelsen grundig
Jay Z forbereder gigantsøksmål mot nordmenn dnPlus

Sjekk dette rullestoltrikset
Aaron "Wheelz" Fotheringham ble født med en sykdom som gjør at han ikke kan bruke beina. Man dette har ikke stoppet ham fra å utøve ekstremsport, og i dette klippet gjør han en såkalt "bakflip" med rullestolen sin.
01:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.