Onsdag offentliggjør Statistisk sentralbyrå (SSB) de norske nasjonalregnskapstallene for fjerde kvartal i 2014.

Nordea Markets anslår at aktiviteten i fastlandsøkonomien, målt ved brutto nasjonalproduktet (bnp), økte med 0,4 prosent i fjorårets siste kvartal, det samme som i det tredje. Dette tilsvarer en vekst på 2,6 prosent på årsbasis.

- Dette er en svakere vekst enn vi har opplevd de siste årene, men gjenspeiler lavere aktivitet i oljesektoren og er i tråd med utviklingen vi ser for oss også i 2015, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i morgenrapporten.

Her påpeker han at anslaget er på linje med anslaget i Norges Banks siste pengepolitiske rapport.

- De anga en 50 prosent sannsynlighet for rentekutt i mars, legger Juel til.

Avtagende vekst

Analytiker Camilla Viland i DNB Markets venter også en bnp-vekst på 0,4 prosent i fastlandsøkonomien i fjorårets siste kvartal.

- Den årlige veksttakten venter vi at vil avta fra 2,7 til 2,6 prosent, skriver hun i meglerhusets morgenrapport og forklarer hvorfor:

- Privat forbruk har vist solid vekst i fjerde kvartal, mens handelsdata peker mot en kraftig oppgang i tradisjonell eksport. Offentlig etterspørsel har trolig også bidratt til vekst i fjerde kvartal. På den negative siden har trolig olje- og bedriftsinvesteringene avtatt.

Dersom BNP-veksten skulle overraske markert på oppsiden i dag, kan det være forbigående, mener seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Også hun venter en vekst på 0,4 prosent i fastlands-BNP.

- Vi vil uansett vente på oppdateringen fra Regionalt nettverk før vi konkluderer med at utviklingen har vært vesentlig sterkere enn ventet, skriver hun i morgenrapporten.

Der peker hun på  at Norges Banks pengepolitiske analyse i desember hadde et innslag av rentefremskynding grunnet antatte alvorlige ringvirkninger fra fallende oljepris til norsk fastlandsøkonomi.

- Siden desember har oljeprisen falt ytterligere, og Norges Bank kan dermed vanskelig si annet enn at usikkerheten og nedsiderisikoen har økt, mener Due-Andresen.

Ministermøte i EU

I tillegg til dagens norske nøkkeltall, mener Viland det er verdt å merke seg at finansministrene i EU i dag skal møtes for å diskutere Hellas.

- Dette er et formøte i forkant av EUs toppmøte på torsdag, sier hun.

Ubekreftede rapporter om at EU kommisjonen skal være klar til å legge frem en plan for Hellas som innebærer en seks måneders gjeldsutsettelse, bidro til bedre stemning i finansmarkene tirsdag.

- Håp om at partene kan komme til en avtale trakk greske statsrenter ned. For eksempel falt toårsrenten fra nær 22 prosent på mandag til i overkant av 19 prosent i går, legger Viland til.

Juel mener markedet er noe avventende i forkant av ministermøtet. Han mener situasjonen per nå synes fastslåst.

- Det blir trolig ingen avklaring i dag på om den nye greske regjeringen strekker seg så langt at de fortsatt vil få finansiering fra EU og IMF. Men signalene i går om at Syriza-regjeringen snur og likevel vil privatisere havnen i Pireus vitner om en viss bevegelse i regjeringens posisjon, forklarer han.

LES OGSÅ: Kværner varsler utfordrende halvår

Oljeprisene litt opp etter kraftig fall

USA i dag: Advarer mot USA-håp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.