Det internasjonale pengefondet kutter prognosene for aktiviteten i norsk økonomi i prognoserapporten World Economic Outlook som ble offentliggjort tirsdag klokken 15.00.

Fra en vekst på 2,2 prosent ifjor spår fondet nå en vekst på moderate 1,0 prosent i Norges brutto nasjonalprodukt år. I forrige rapport, i oktober ifjor, var spådommen en langt mindre nedgang til 1,9 prosent.

Til sammenligning har Norges Bank et anslag på en vekst i norsk fastlands-bnp på 1,25 prosent i år. Anslaget ble laget i mars i år.

Statistisk sentralbyrå venter på sin side en vekst i bnp på 0,9 prosent i år, ifølge byråets estimater fra mars.

Merk at IMF kun har anslag for samlet brutto nasjonalprodukt og ikke lager eget anslag for fastlands-bnp.

Pengefondet venter at konsumprisveksten i år blir på 2,3 prosent, opp fra forrige rapports anslag på 2,0 prosent. Arbeidsledigheten er ventet å bli på 3,8 prosent i år, som er identisk med anslaget fra rapporten i fjor høst.

Liten oppjustering

For verden samlet sett er veksten i samlet brutto nasjonalprodukt ventet å ta seg opp til 3,5 prosent i år og 3,8 prosent til neste år, fra en oppgang på 3,4 prosent i år.

Det er kun anslaget for 2016 som er justert sammenlignet med prognoseoppdateringen i fra januar i år. Da var anslaget en vekst på 3,7 prosent til neste år.

I USA er vekstforventningen justert ned både for 2015 og 2016.

Fondet venter en vekst på 3,1 prosent i verdens største økonomi både i år og til neste år. Dette er en nedrevidering på henholdsvis 0,5 og 0,2 prosentpoeng sammenlignet med

I eurosonen har anslaget blitt justert opp både i år og til neste år. I år venter fondet en vekst på 1,5 prosent og til neste år en vekst på 1,6 prosent.

Kraftig fall for Russland

I verdens nest største økonomi Kina spår fondet en vekst på 6,8 prosent i år og 6,4 prosent neste år. Anslaget er identisk med anslaget i oppdateringen fra januar.

Blant de store økonomiene i verden blir den største nedjusteringen gjort for russisk økonomi. I år er russisk bnp ventet å falle med 3,8 prosent. Dette er 0,8 prosentpoeng svakere sammenlignet med anslaget fra januar. Til neste år blir bnp-fallet redusert til 1,1 prosent, ifølge prognosene fra IMF.

Les også:

Advarer mot nye «flashkrasj»  

Sjeføkonom: - En 20-åring som skal ha seg en sportsbil, kan juble  

Dette har aldri skjedd før  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.