Mens økonomisk ruskevær på sokkelen har kastet mørke skyer inn over fastlandet, byr en ledende aktivitetsindikator på lysglimt.

Sesongjusterte tall for innkjøpssjefens forventningsindeks (PMI) i Norge steg til 48,3 poeng i oktober 2015, fra 47,5 poeng i september, ifølge ferske tall fra Danske Bank og NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.

Svein-Egil Hoberg i NIMA.
Svein-Egil Hoberg i NIMA. (Foto: Hege Høpfner)

Det var hovedsakelig delindeksen for produksjon som bidro til oppgangen i hovedindeksen. Med en stigning fra 48,5 til 51,2 kan den skilte med høyeste verdi siden i april.

- Den optimismen vi leste av innkjøpssjefsindeksen ved forrige måling har økt, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA i meldingen.

Også delindeksen for ordre bikket i oktober det kritiske 50-tallet, ifølge Hoberg. Med en stigning fra 49,4 til 50,1 indikerer det økt aktivitet og høyeste nivå siden februar.

-  Utviklingen i PMI i månedene fremover blir veldig spennende. Den kan være et signal om at bunnen er passert, sier Hoberg.

Sysselsettingsindeksen i oktober er fortsatt under 50, men viser at nedgangen har stagnert. Indeksen steg moderat fra 42,7 i september, til 43,1 i oktober. Dette er det høyeste nivået siden i mai.

- Fallet i industrisysselsettingen ser dermed ut til å fortsette, men i noe mer moderat tempo enn i de foregående månedene, sier Hoberg.

PMI måler vareflyten i bedriftene og står for Purchasing Managers Index. PMI utarbeides hver måned i mer enn 40 land.

En indeks over 50 indikerer tiltakende aktivitet, og en indeks under 50 indikerer avtakende aktivitet.

Norsk PMI, sesongjusterte tall

         

Les også: Statoil kansellerer Songa-rigg
1 av 3 må gå i Røkke-selskap
Stabil oljepris etter Kina-tall  

Se DN Tv: Triksene som gjør deg til flyvertinnenes yndling

Triksene som gjør deg til flyvertinnenes yndling
Dette vil de gjerne ha mer av.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.