Innkjøpssjefindeksen Norsk PMI, som er en temperaturmåler for aktiviteten i norske industribedrifter, falt ytterligere tilbake i mars, viser indeksen som ble lagt frem av Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima) og Danske Bank fredag.

Indeksen falt til 46,8 i mars fra 48,3 i februar. En indeks under 50 viser fallende aktivitet i sektoren.

Produksjon og sysselsetting trekker ned

«Aktiviteten i nors

k industri fortsetter nedover, og det  i et langt raskere tempo enn i februar. Det er særlig produksjons- og sysselsettingsindeksen som trekker norsk PMI ned i mars måned», heter det i pressemeldingen fra Nima fredag.

- PMI for mars falt fra 48,3 til 46,8, noe som tyder på at industriaktivitetene faller mer enn forventet ut fra de siste måneders signaler, sier Svein-Egil Hoberg i Nima i pressemeldingen.

Ifølge forbundet er det fremdeles slik at det sterkeste fallet ble gjort unna i tredje kvartal ifjor, og at fallet i de to påfølgende kvartalene har vært noe mindre. Dette stemmer også med de faktiske produksjonstallene fra SSB i samme periode.

- Det som påvirket PMI-indeksen i mars mest er det kraftige fallet i sysselsettingen, men også nedgangen i produksjonen, kommenterer Hoberg.

Delindeksen for produksjon falt fra 50,4 til 47,3, samtidig som sysselsettingsindeksen falt fra 45,7 og helt ned til 41,5 i mars.

- Begge indeksene viser laveste indeksverdi siden august i fjor. Den oppadgående trenden vi har sett siden i fjor har dermed snudd i denne omgang, forklarer Hoberg.

Eksportmarkedet trekker ned

Delindeksene for ordre og leverandørers leveringstid er de eneste som peker litt oppover i mars. Med verdier på henholdsvis 49,2 og 49,7 befinner de seg likevel under 50, noe som viser nedgang. 

- Ordreindeksen faller fortsatt, men i et noe saktere tempo enn i februar. Den har vært ustabil de siste månedene, men viser en underliggende positiv trend. Fallet i mars skyldes i hovedsak eksportmarkedet, sier Hoberg.

Norsk PMI, sesongjusterte tall


Kilde: Nima/Danske Bank * Reviderte tall for februar. Opprinnelige tall i parentes.

Les også:

En av verdens største byer innfører full bil-stopp en dag i uken  

Her er den nye Teslaen  

Her presenterer Elon Musk sin nye elbil
Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.
22:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.