Sentralbanksjef Øystein Olsen holder tale om rikets tilstand torsdag denne uken.

Flere økonomer venter at sentralbanksjefen vil komme med signaler om et rentekutt i mars under talen.

Ser økt fare

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 Gruppen skriver i en oppdatering mandag at hun venter et slikt rentekutt-varsel fordi faren for økt kapitalinngang og kronestyrkelse har tiltatt siden forrige rentemøte.

- I takt med fallende oljepris svekket kronen seg markert mot slutten av fjoråret. Men, etter at sentralbanken i Europa (ECB) varslet at de vil begynne å trykke opp 60 milliarder euro hver måned, har kronekursen styrket seg. Kronekursen er nå sterkere mot euro enn den var på forrige rentemøte, og risikoen er stor for en kraftig kronestyrkelse, skriver Holvik.

Tror på flere kutt

Også Handelsbanken Capital Markets tror det er en god mulighet for at Øystein Olsen benytter årstalen som en anledning for til å forberede markedene på hva som skal komme.

Meglerhuset venter at Norges Bank kutter renten med 25 punkter i mars, og tror dessuten det kan komme et ytterligere rentekutt i mai.

– De siste årstalene har imidlertid ikke vært rettet inn mot å gi pengepolitiske signaler, men siden situasjonen i år er såpass spesiell kan det være dags for å bryte dette mønsteret, skriver meglerhuset i en oppdatering.

Renten på den norske tiåringen falt 2,0 basispunkter til 1,224 prosent mandag ettermiddag. Rentepåslagene i eurosonen steg samtidig som følge av usikkerheten rundt Hellas. Rentepåslaget på greske tiårige statsobligasjoner mot tyske var opp 72 basispunkter til 1.013 basispunkter mandag, det høyeste på en uke.

Les også:
Vil fjerne boplikten ved starten av neste år
Du må belage deg på høyere priser
Går av som toppsjef i Coop Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.