Bunnsolid. Det er dommen Norge får av kredittvurderingsbyrået Fitch, som bekrefter Norges topprating AAA.

Toppratingen begrunnes med blant annet en sterk balanse, høy inntekt per innbygger og et sterkt økonomisk styresett.

Ikke nok med det: Sammenlignet med andre AAA-land skiller Norge seg ut med positivt fortegn, mener Fitch.

Kredittvurderingsbyrået fremhever Norges økonomiske stabilitet, og skriver at fastlands-bnp har steget med over 11 prosent siden bunnpunktet i finanskrisen. Fitch venter en stabil bnp-vekst i Norge på 2,6 prosent de neste to årene.

LES OGSÅ: Norge er med i verdens mest eksklusive klubb

«Styrken i landets balanse gjør at norske myndigheter har rikelig med rom for å svare på uforutsette sjokk og en aldrende befolkning», heter det i rapporten.

Også kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's gjentar sin AAA-vurdering av Norge, fremgår det i en oppdatering fra fredag.

Tre farer

Kredittvurderingsbyrået skisserer tre punkt det anser for å være Norges svakeste. Disse kunne, dersom det inntreffer, legge press på toppratingen:

  • Et alvorlig og vedvarende fall i oljeprisen. Norges tunge avhengighet til oljesektoren vil gi norsk økonomi et «betydelig sjokk» dersom prisen på olje skulle falle. Fitch anser imidlertid et kraftig oljeprisfall som usannsynlig.
  • En forverring av økonomiske ubalanser. Kredittvurderingsbyrået peker blant annet på økende boligpriser, større gjeld i husholdninger og en reallønnsvekst som ikke får følge av en vekst i produktivitet. Dette vil ikke være bærekraftig på mellomlang sikt og vil øke risikoen for en kraftig reduksjon.
  • En aldrende befolkning. På lang sikt vil en svikt i å løse utfordringene med en aldrende befolkning lede til en «erosjon av Norges finanspolitiske stilling». Fitch skriver at Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, ikke vil være i stand til «å absorbere kostnadene ved en aldrende befolkning uten korrigerende tiltak».

Fitch understreker at Norges kredittverdighet er solid, og at en nedgradering på kort sikt er lite sannsynlig.

LES OGSÅ:

Nå flyr du rekordbillig

Han «skapte» 190.000 dollar av 11 dollar

Norsk nøkkeltall skuffer

Kundene strømmer til Bank Norwegian  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.