Generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd og Islamsk Råds leder Mehtab Afsar er blant dem som de siste dagene har uttalt seg kritisk enten om karikaturene – eller norske mediers beslutning om å trykke dem.

– Jeg synes ikke det er en veldig god idé at et stort antall aviser gjør dette, sier Agøy til NTB.

Hun har stor forståelse og respekt for at Charlie Hebdo selv velger å trykke nye tegninger av Muhammed etter terrorangrepet som rammet bladets redaksjon. Men hun er skeptisk til om andre medier i Norge og andre land bør gjøre det samme.

– Forsvaret av ytringsfriheten kan skje på andre måter, sier Agøy.

– Kan oppleves som provokasjon

Generalsekretæren understreker at Frankrike må stå fast på ytringsfriheten som ofrene for angrepet mistet sine liv for. Av den grunn mener hun det er naturlig at Charlie Hebdo trykker karikaturer i sin første utgave etter terroraksjonen.

Samtidig tviler hun på om det er klokt av andre medier å iverksette en «massetrykking» av tegningene.

– Det kan oppleves som en unødvendig provokasjon, sier generalsekretæren i Mellomkirkelig råd, et av organene i Den norske kirke.

Ifølge Agøy må karikaturer alltid forstås i lys av konteksten de publiseres i. Hun peker på at en del europeiske muslimer føler de er i en sårbar situasjon og at Muhammed-karikaturer kan oppleves som et angrep på deres personlige tro.

– Religioner og religiøse autoriteter må tåle skarpt kritikk, men enkeltmenneskers tro må omtales med respekt, mener Agøy.

Hun peker også på at det er forskjell på å harselere med minoritetsgrupper og majoritetsbefolkningen i et land.

– Bør ta hensyn

I likhet med Agøy mener generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge at motivet bak beslutningen om å trykke provoserende karikaturer er av stor betydning.

– Man bør ta hensyn til at mange mennesker føler seg mobbet, trakassert og hånet. Så er det et redaksjonelt ansvar å avgjøre om man vil publisere slike tegninger eller ikke, sa Afsar nylig i et intervju med Dagbladet.

Han har ikke inntrykk av at muslimer generelt har noe ønske om å begrense ytringsfriheten, men mener friheten også medfører et ytringsansvar.

– I ytringsfrihetens navn må muslimene også få uttrykke at de ikke er enige i publiseringen av karikaturtegninger av profeten. For er det ikke nettopp det ytringsfriheten handler om?

Også pater Haavar Simon Nilsen i Den katolske kirke er kritisk til Charlie Hebdos karikaturer. Satirebladet har mange ganger harselert med kristendommen, og det er blitt saksøkt av Den katolske kirke gjentatte ganger.

– Vi kan ikke tåle all karikatur. Og når den rammer en religion og blir blasfemisk i sitt uttrykk, har vi brutt en tålegrense som vi skal holde oss innenfor, sa Nilsen til TV 2 i helgen.

Les også:
- Det må føles ganske revolusjonerende
Slik sjekker du personvernet på Facebook
- Dette vil få Norges Bank til å følge opp med et nytt rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.