- Vekstmessig, er det veldig liten tvil om at 2015 kommer til å bli et svakt år for Norge, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til Dagens Næringsliv.

- Nå er det store spørsmålet hvorvidt vi står overfor et paradigmeskifte eller en mer kortvarig nedgang, sier han.

Selv tror sjeføkonomen på det siste, viser ferske prognoser fra meglerhuset. Her setter Syed sin lit til både omstillingsevne i oljenæringen og en oljepris som ikke blir liggende på dagens lave nivå.

- Et svakt 2015 er «done deal», men disse to faktorene vil gjøre at årene deretter ikke blir like svake, sier Syed.

«Mer bærekraftig»

Meglerhuset ser for seg en vekst i fastlandsøkonomien på mellom 1 og 1,5 prosent til neste år, før den igjen tar seg opp.

Det siste halvåret har oljeprisen nesten halvert seg og ligger onsdag på rundt 60 dollar fatet. Sparebank 1 Markets anslår en oljepris på henholdsvis 75 og 88 dollar fatet i 2015 og 2016.

- Oljeprisfallet tvinger selskapene i sektoren til å få ned kostnadsnivået. Vi ser allerede store omstillinger og dette kommer til å vare gjennom hele 2015. Det svir mens det pågår, men det gjør at man blir mer bærekraftig for fremtiden, Syed.

Rentekutt og kronefall

Som ytterligere årsaker til at den norske nedturen blir kortvarig, peker han på kronekursfallet og bankenes utlånsrente.

Mens valutakursen virker stimulerende på eksportnæringen, tror Syed at både husholdningene og bedriftene vil få billigere lån i tiden fremover.

- Bankenes utlånsrenter kommer til å falle mer enn det Norges Bank har kuttet renten sin, i og med at utlånsmarginene er på vei ned, mener han.

Dette er også blant årsakene til at han anslår en vekst i boligprisene på mellom 2 og 5 prosent til neste år.

Tror på tiltak

Norges Bank har i sin rentebane lagt inn en 50/50-sannsynlighet for at styringsrenten kuttes videre på neste møte i mars.

- Vi trenger ikke veldig mye svakere makrotall enn det Norges Bank venter før det blir rentekutt. Og selv om sentralbanken ikke skulle kutte i mars, kan nok døren fortsatt holdes åpen for et eventuelt kutt senere, mener Syed.

Skulle utviklingen bli betydelig verre enn ventet, med «resesjonslignende scenarioer», er han overbevist om at regjeringen ganske raskt vil komme på banen med finanspolitiske tiltak.

- Hvis det trengs, kommer verken Norges Bank eller regjeringen til å holde igjen, tror Syed.

Les også på DN.no i dag:
- Vi savnet sentralbanken igår
- Norsk økonomi går inn i en mer usikker tid
Dyrere å realisere Spania-drømmen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.