SpareBank 1 Gruppen mener svakere vekst i Kina vil være nok en faktor som bidrar til lavere oljepris, og lavere oljeinvesteringer i Norge fremover.

Risiko for lavere vekst i Kina, i kombinasjon med klare tegn til at veksten i Norge er i ferd med å bremse kraftig opp, gjør at SpareBank 1 Gruppen venter et rentekutt fra Norges Bank 18. juni.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik viser til at Norges Banks hovedstyre viet utsiktene i Kina oppmerksomhet på deres møte i mai.

- Både bnp-vekst, elektrisitetsproduksjon og boligmarkedet i Kina ble diskutert. Vi tror det er svært fornuftig, og vurderer Kina til å være den viktigste risikofaktoren internasjonalt, skriver Holvik i en oppdatering mandag.

Holvik er ganske så sikker på at verdensøkonomien er på vei inn i en ny fase preget av svakere vekst, aldrende befolkning, svakere produktivtetsvekst og lavere kredittvekst i årene fremover.

- Det vil gi grunnlag for lave renter i lang tid, også i Norge. Det er derfor stor sannsynlighet for at rentekuttet som mest sannsynlig kommer 18. juni vil bli fulgt opp av ett rentekutt til, og at rentene vil bli holdt lave i mange år fremover, skriver hun.

Renten på norske tiåringen var mandag marginalt ned, mens de fleste øvrige tilsvarende renter i Europa var opp.

Les også:
- Når du får nei, nei og nei - da er det lett å miste motet
- Statoil er avhengig av norske leverandører
Dette lanserer Apple i kveld (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.