- Vi vil etter hvert se en todeling som er motsatt av den vi hadde før. Mens oljerettede bedrifter sliter, går den andre delen av næringslivet bra, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård til DN.

Torsdag inviterte han til pressemøte om utviklingen i norsk økonomi. Oppdateringen holdes i forbindelse med at regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett 12. mai.

LO venter i dag at den norske oljenedturen vil få stadig synligere utslag i økonomien gjennom økende arbeidsledighet og svak lønnsvekst. Samtidig understreker Reegård at det ikke ligger an til noen norsk krise. En viktig årsak til dette er kronekursen, mener han.
 

  Vil tjene mye penger

Sjeføkonomen mener man ikke må å undervurdere kronesvekkelsens positive effekt på konkurranseutsatt industri og turistnæringen.

- Jeg tror lønnsveksten etterhvert vil komme opp fordi bedriftene vil tjene mye penger.

Han advarer mot økt oljepengebruk, fordi det kan føre til at kronen styrker seg igjen og dermed forverre konkurransesituasjonen:

- Mer oljepengebruk kan bidra til å reversere dette forholdet, fordi det kan skape forventning om senere renteheving. Hvis reverseringen skal komme, bør den imidlertid komme som følge av at oljeprisen går opp igjen.

Mer enn selskapsskatten

For å illustrere akkurat hvor viktig kronekursen er for norske bedrifter, viser Reegård til selskapsskatten.

- Kronekursen har de siste årene betydd mer for norske bedrifter enn det fjerning av hele selskapsskatten ville gjort, hevder han.

Ifølge sjeføkonomen haster det derfor heller ikke med å senke selskapsskatten fra 27 til 20 prosent, slik Scheel-utvalget har foreslått.

- Konkurranseutsatte bedrifter har allerede fått mer enn nok konkurranseforbedring med kronekursen og det er viktig ikke å overdrive.

- Spesiell situasjon

Torsdag holdt Norges Bank renten uendret.

- Utviklingen i norsk økonomi har så langt vært om lag som vi anslo i mars, sa sentralbanksjef Øystein Olsen da han offentliggjorde beslutningen.

På forrige rentemøte var et viktig budskap fra Olsen at Norges Bank bidrar til bedret konkurranseevne ved å la kronekursen svekke seg. Samtidig viste han til at gevinsten ved å ha en egen valuta forsvinner hvis den midlertidige økningen i inflasjonen som følger av kronesvekkelsen, motsvares av økte lønnstillegg. Resultatet vil i så fall bli en høyere rente og en sterkere valutakurs enn ellers, og høyere arbeidsledighet, påpekte sentralbanksjefen.

Reegård frykter ingen av delene.

- Vi er i en veldig spesiell situasjon hvor redusert kronekurs er mer varig enn normalt fordi utslag i renten er lite sannsynlig og det ikke er blitt kompenserende ekstra lønnsvekst. Utslagene i importprisene har hittil også vært beskjedne,sier han.

LO venter at veksten i fastlandsøkonomien, målt i bruttonasjonaltprodukt, blir 1,5 prosent i år.

- Det er et nivå eurolandene bare drømmer om, påpeker sjeføkonomen.

Les mer:

Analytiker: - Rentekutt kan gi svakere krone

- Redusert aktivitet i oljebransjen gjør nå at ledigheten øker

- Det er grunn til å være på vakt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.