– Regjeringen vil fremme et budsjettforslag for arbeid, aktivitet og omstilling, sa kong Harald da han leste opp regjeringens trontale ved åpningen av Stortinget fredag.

Høyre og Frp varsler i trontalen at de vil prioritere tiltak som bidrar til langsiktig omstilling av den norske økonomien. Skattesystemet skal innrettes slik at et «i større grad bidrar til vekst og verdiskapning».

– Fallet i oljeprisen har gjort at omstillingen må skje raskere enn vi kunne håpet på. Flere opplever nå større usikkerhet om sin jobb og sin inntekt. Det blir nå viktig å håndtere den langsiktige omstillingen og den kortsiktige usikkerheten samtidig, sa kong Harald da han leste opp talen.

Årene med omstilling kan bli krevende for Norge, advarte han.

– Men vårt utgangspunkt er godt. Vi har en godt utdannet befolkning, høy teknologisk kompetanse, jevn fordeling og rike naturressurser.

Oljenæringen vil fortsatt være viktig, men det er andre næringer som skal løfte Norge videre i fremtiden, fastslår regjeringen i trontalen.

– I år er det 50 år siden petroleumsvirksomheten startet på norsk sokkel og innledet en tid med vekst og økt sysselsetting. Store petroleumsinntekter og høy produktivitet i fastlandsøkonomien har gjort det mulig å bygge ut velferden mer enn i andre land. Vi har også spart til fremtidige generasjoner. Få land har fått slike muligheter, sa kong Harald.

Men de siste årene har situasjonen endret seg.

– Norsk oljenæring vil fortsatt være viktig, men mye tyder på at det er andre næringer og nye arbeidsplasser som må løfte vårt samfunn videre i fremtiden. Det må legges til rette for disse arbeidsplassene i privat konkurranseutsatt sektor. Dette er den langsiktige omstillingen vi står overfor. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Shipping-selskap permitterer 100 ansatte

- Klart fall i aksjer, klart fall i dollar og klart fall i råvarer

Asia i dag: Tidenes kapitalflukt i fremvoksende land

Se DNTV: Folk er ikke redde

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert: