Internasjonale finansinstitusjoner mener norske banker trikser med rentene for å tjene ekstra penger på andres bekostning, skriver Aftenposten.

Norges Bank uttrykker stor bekymring etter å ha mottatt en rekke klager på uforklarlige bevegelser i den norske pengemarkedsrenten (Nibor).

«Hvis dette ikke er markedsmanipulasjon, vet jeg ikke hva det er», skriver en stor, internasjonal bank, i et brev til sentralbanken i mars i fjor.

Pengemarkedsrenten er viktig for utlånsrenten på mange lån, særlig til næringslivet, i Norge.

Ber om gransking
Sentralbanken har derfor bedt Finanstilsynet vurdere en gransking av mulig juks med norske renter, viser brev Aftenposten har fått innsyn i.

Nibor (Norwegian Interbank Offered Rate) er renten på lån mellom bankene.

Renten fastsettes daglig klokken 12 og er et gjennomsnitt av seks bankers anslag. Ifølge Norges Bank kan Nibor manipuleres blant annet ved at bankene antar en dollarrente som avviker fra det de burde anta var markedsrenten.

Anklager om rentetriksing er nå under etterforskning i en rekke land. I Storbritannia og USA har to av verdens største banker allerede fått gigantiske bøter for rentemanipulasjon

Les også: Kraftig kronefall tirsdag kveld
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.