Kronen faller kraftig mot de store valutaene tirsdag ettermiddag etter uttalelser fra visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad tidligere på dagen.

- Dersom kronen er så sterk som den er nå over en lengre periode, også frem til mars, så vil det selvfølgelig ha en helt åpenbar innvirkning på renten, sa Qvigstad til Bloomberg News etter et foredrag i Bergen tirsdag.

Kan utsette rentehoppet
I mars holder sentralbanken årets første rentemøte. Kronekursen vil være blant faktorene som kan påvirke hovedstyrets rentebeslutning.

Tidligere har Norges Bank signalisert at renten vil bli hevet en gang mellom mars og august i år. Sterk kronekurs vil imidlertid være blant faktorene som trekker i retning av lavere rente. Resultatet kan bli at rentehoppet utsettes.

Qvigstad uttalelser fører imidlertid til at kronen tirsdag ettermiddag faller over seks øre mot både euro og dollar og rundt ti øre mot britiske pund sammenlignet med mandagens sluttnoteringer.

Les også på DN.no: Petter Stordalen etter slakt av prestisjehotell: - Jeg skal innrømme at det gjør litt vondt

Rekordsterk krone
Norges Bank følger i utgangspunktet med på den handelsveide kronekursindeksen I44. Indeksen følger valutakursene hos Norges 44 viktigste handelspartnere og valutaene blir vektet etter hvor mye handel Norge har med landene.

Mandag ble I44 notert til 84,74 - et av de sterkeste nivåene noensinne. Jo lavere indeksverdi, desto sterkere er kronen. I renteprognosen fra oktober ifjor, der sentralbanken indikerte at renten kan stige allerede i mars i år, ser sentralbanken for seg at den handelsveide kronekursen i gjennomsnitt vil være på 85,75 i år.

Kan bli trangt i døren
Selv om kronen nå er betydelig sterkere enn sentralbanken har sett for seg, mener Qvigstad at historien har vist at perioder med en veldig sterk norsk krone fort kan bli avløst av en markert svekkelse fordi det gjerne blir trangt i døren når alle skal ut samtidig.

- Kronen er rekordsterk nå - det er helt riktig - men vår erf#229 er også at når folk forsøker å ta profitt på et slikt nivå vil de oppdage at likviditeten i det norske markedet er ganske begrenset, sier Qvigstad i intervjuet med Bloomberg News.

En euro koster i skrivende stund 7,42 kroner, mens den tidligere på dagen var nede på 7,36 kroner. En dollar handles til 5,56 kroner, mens den tidligere på dagen ble handlet til rundt 5,50 kroner. Et britisk pund koster nå 8,94 kroner, mens den mandag ble handlet til 8,84 kroner.

LES OGSÅ:

<b>Spår rekordsterk krone: - Flere vil slite mer enn vi har sett til nå</b>

<b>- Kronen kan gå under 7 mot euro</b>

<b>Norsk økonomi og kronen: - Kjøpekraften kommer til å øke sterkt også i 2013</b>

<b>Societe Generale: «Norway is the hot spot»</b>

<b>Kronen er Goldman Sachs' heteste tips</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.