Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank besluttet onsdag å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent.

Det var ingen stor overraskelse. Før dagens rentemøte svarte samtlige 15 økonomer nyhetsbyrået TDN Finans snakket med at de trodde Norges Bank ville holde styringsrenten uendret.

Alle tror Olsen holder renten uendret

Uro internasjonalt
- Det er tegn til at aktiviteten i norsk økonomi er litt høyere enn ventet, men uroen i de internasjonale finansmarkedene har igjen tatt seg opp, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

"Styringsrentene er nær null i mange land, og den forventede oppgangen i rentene ute er skjøvet ytterligere ut i tid. Svake vekstutsikter i Europa og en sterk krone bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten blant norske bedrifter som møter internasjonal konkurranse. Kapasitetsutnyttingen er nær et normalt nivå, og aktiviteten i oljerelaterte næringer er høy. Kontaktene i Norges Banks regionale nettverk melder om en noe høyere aktivitetsvekst enn ventet. Veksten i konsumprisene har vært om lag som anslått, og den underliggende inflasjonen ligger nå mellom 1 og 1½ prosent", skriver Norges Bank i sin begrunnelse.

- I vår pengepolitiske rapport i mars anslo vi at styringsrenten ville bli holdt på dagens nivå det nærmeste året. En samlet vurdering av ny informasjon siden da endrer ikke vesentlig ved dette bildet, sier Qvigstad.

Den viktigste grunnen til at det går godt i norsk økonomi er den lave renten, påpekte Qvigstad på dagens pressekonferanse.

- Ja, det går godt i norsk økonomi, men det er fordi det er lav rente, sier han.

- Ville vært rart om de kuttet
- Det var ingen overraskelse. Det ville vært veldig rart om de i lys av hva som har skjedd siden forrige rentemøte hadde satt renten ned. Det ville vært nesten like rart om de såpass kort tid etter, og med fortsatt stor usikkerhet, hadde valgt å sette renten opp nå uten noe forvarsel, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

- Når det er sagt, så er det jo en erkjennelse i teksten deres om at det er tegn til bedre utvikling i norsk økonomi. Norges Bank kan ikke trekke konklusjonen av det uten å si at rentene skal opp. Det ville vært prematurt, sier han.

Dørum tror Norges Bank snart vil vil innse at å kutte renten i mars var feil og at renten så blir satt opp igjen.

- Vi fastholder at når vi kommer til juni, gitt fravær av ny krise i Europa og at utviklingen i norsk økonomi fortsetter omlag som nå, vil Norges Bank komme til den konklusjonen at marskuttet var en feiltakelse, signalisere høyere rente og heve renten i august, sier Dørum.

- Vi tror på en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i august. Jeg tror ikke tiden er moden for noen større heving enn det.

Visesentralbanksjefen var på dagens pressekonferanse tydelig på at det er ingenting nytt i forhold til rentebanen som ble lagt til grunn i mars.

- Vi forventer at rentene vil bli uendret til våren neste år, sier Qvigstad.

Overrasket sist
På det forrige rentemøtet overrasket Norges Bank markedet da styringsrenten ble kuttet med 25 basispunkter til dagens nivå på 1,50 prosent. Samtidig ble rentebanen betydelig nedrevidert og sentralbanksjef Øystein Olsen signaliserte at renten ikke vil endres før om et drøyt år.

Kutter renten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.